четвъртък, септември 16, 2021

Иновативен метод предупреждава за висок риск от загуба на зъби

Всеизвестен факт е, че всяка добавена година към възрастта на човека, увеличава риска от загуба на зъби. Ето защо процесът се възприема като напълно естествен сред възрастните хора. Ново изследване на учени от Харвардското училище по дентална медицина обаче сочи, че има начин, по който да се прогнозира кога загубата на зъби е много вероятна и кога – не, и то без да се налага преглед при стоматолог.

Експертите смятат, че с помощта на техника за машинно самообучение могат лесно да идентифицират рисковите пациенти, които са сериозно застрашени от загубата на зъби, и да бъдат насочени към дентален специалист с цел оценка на зъбния статус и предприемане на превантивни действия.

Дентално здраве и социално-икономически фактори
Проучването е публикувано на 18.06.2021 г. в списание „PLOS ONE“, като сравнява пет алгоритъма чрез различни комбинации на променливите величини. Резултатите разкриват, че когато при изчисленията се вземат под внимание някои медицински особености и социално-икономически фактори като раса, образование, наличие на съпътстващо заболяване като артрит или диабет, прогнозите са много по-точни, отколкото тези, които се основават само на алгоритми, свързани с денталните показатели на пациента.

Навазин Елани, асистент по политики на оралното здраве и епидемиология към Харвардското дентално училище, разказва повече за научния експеримент: „Нашият анализ показа, че при включване на социално-икономическите параметри в изчисленията прецизността на метода е много по-висока.

Тя допълва, че методът може да се прилага безпроблемно и от неспециалисти, както в болница или клиника, така и в домашни условия.

Повечето хора търсят стоматологична помощ твърде късно

Загубата на зъби не само затруднява ежедневието на човека, но и го кара да се чувства непълноценен. Тя се отразява на емоционалното му състояние, на храненето и социалния му живот. Процесът може да бъде забавен и дори предотвратен, ако навреме се открият първите симптоми на възможно заболяване на зъбите и съответно се предприеме адекватно лечение. Много хора, които страдат от проблеми със зъбите обаче се консултират със стоматолог едва когато състоянието им е станало критично и зъбите не могат да бъдат спасени. По думите на учените точно тук идва ред на иновативната технология, чрез която на много ранен етап може да бъде изчислен рискът и пациентите да бъдат изпратени за допълнителни изследвания.

Изследователите използват данни за близо 12 000 възрастни, събирани по време на националното проучване върху здравословното състояние и храненето на гражданите. Те създават и тестват пет алгоритъма за машинно самообучение, след което изчисляват точността при прогнозиране на пълна или постепенна загуба на зъби въз основа на социално-икономически, здравни и медицински характеристики.

Точна прогноза без стоматологичен преглед
Най-голямото постижение на екипа е, че всичко това може да се случия без да е необходим преглед при стоматолог. Разбира се, ако методът изчисли твърде висок риск от загуба на зъби, човекът непременно трябва да си запази час за преглед при специалист.

Заключението на експертите е, че социално-икономическите фактори не бива да се подценяват, когато се изчисляват рискове, свързани със здравето на хората.

Елани също подчертава колко важно е да се вземат под внимание социално-икономическите фактори в живота на човека, когато се оценява денталното му здраве, вместо да се разчита единствено на клинични дентални показатели. „Несъмнено неговата образованост, трудова заетост и доходите му имат пряко влияние върху зъбния статус“, добавя тя.

Повечето от нас знаят, че колкото по-беден е човек, толкова по-рядко си позволява стоматологични услуги, което води до влошаване на денталното му здраве и опадване на зъбите с времето.

Джейн Бароу е изпълнителен директор на Инициативата за интегриране на оралното здраве и медицина към Харвардското дентално училище. Според нея установяването на здравословен проблем със зъбите и бързата превантивна намеса са от първостепенна важност. В научното откритие на д-р Елани експертът вижда отлична възможност за назначаване на най-подходящото лечение и подобряване живота на пациентите.

Проучването е проведено съвместно с учени от Харвардското училище по обществено здраве „T.H. Chan“, университета на Сао Паоло в Бразилия и университет „Otago“ в Нова Зеландия.

Framar.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече