сряда, март 3, 2021

Иновативният лазер Cytophone, създаден от американски учени, успешно убива туморните клетки в кръвта

Екип от учени от Университета в Арканзас, ръководен от д-р Владимир Жаров, успешно провежда тест на иновативния лазер Cytophone, който може лесно да проследи циркулиращи туморни клетки в кръвта, в следствие, на което да ги убие.

Това устройство е хиляда пъти по-чувствително от другите методи за откриване на туморни клетки в кръвта на пациенти с меланом, смъртоносна форма на рак на кожата. Иновацията също е показала способността да открива злокачествени образования, дори когато ракът още не е диагностициран, и след това да ги унищожава, без да уврежда околните кръвни клетки.

Макар че е неинвазивна, „тази технология има потенциала значително да потиска прогресията на метастазите“, казва Владимир Жаров, автор на статията, публикувана в Science Translational Medicine.

Идеята за разработването на иновативното устройство е раковите клетки да бъдат убити, преди да са успели да се разпространят в други части на тялото. Лъчът на лазера, насочен срещу туморите, ги кара да абсорбират много повече топлинна енергия, отколкото здравите клетки. По-голямото количество топлина променя тяхната структура, като ги кара да се разширяват и в последствие да се разпадат.

Използването на лазери води до революция в диагностиката и лечението на много заболявания. Въпреки това, големият размер на лазерите е основната причина да не се употребяват в много медицински приложения на клетъчно ниво, категорични са учените.

„Разработваме надеждни, лесни за използване преносими и носещи се версии на Cytophone с напреднали малки лазери, които ще бъдат на разположение на раковите клиники в цялата страна, за да започнат многоцентрово клинично изпитване, включващо повече пациенти с меланом.“, казват създателите на технологията.

Това не е първото устройство от този вид, но Владимир Жаров твърди, че това е първото такова, което е изпробвано върху хора болни от рак. Има десетки подобни, които са насочени към убиването на туморите, включително и такова, което се носи на китката, но новото устройство има и друго голямо предимство – може да сканира литър кръв за един час, далеч по-бързо от конкурентните техники.

Източник: Framar.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече