понеделник, май 23, 2022

ISO 45001 – Стандартът, който отличава социално ангажирания бизнес

Успешният бизнес е не само този, който печели пари. Той има авторитет, защото името му говори за качество  и има „човешко лице”.  Собствениците на този бизнес носят социална отговорност.  Съобразяват се с интересите на обществото като цяло и в частност – с тези на своите служители, доставчици, акционери и други заинтересовани от дейността им страни.

Това задължение  е повече от  нормите, изисквани от закона. Ръководството на подобна компания доброволно да предприема допълнителни мерки за подобряване на качеството на живот на работниците,  техните семейства и обществеността, сред която развива дейността си.

Част от тези действия са гарантиране подобряването на здравето на служителите и безопасността на работното място. Това е сериозен проблем, предвид това, че на всяка минута в света умират поне по двама при трудова злополука, а стотици души са ранени, вършейки служебните си задължения.

Нов стандарт по здраве и  безопасност

Независимо дали притежавате бизнеса или сте назначен на щат ръководител, важна част от отговорностите ви са да направите така, че с екипа си да постигнете обща цел, без никой да пострада по време на работа. Повишаването на производителността и качествената продукция се получават в резултат на съвместни усилия и общо удовлетворение. Когато това се постигне, идва естественото изграждане на добра репутация на компанията.  Освен това, в съвременния свят съществува негласен отказ да се работи със „социално безотговорни“ организации. 

За да сте сигурни, че компанията ви се развива в правилна посока, е важно да преминете през одита на реномирана консултантска организация като  „Балтов Консулт„. Екипът специалисти ще направи анализ и ще ви помогне да отговорите на необходимите  изисквания, за да бъдете сертифицирани по ISO 45001. Това е най-новият стандарт за здраве и безопасност на работното място.

Снимка ISO 45001 b

ISO 45001 е създаден да се прилага от висшето ръководство, чиято грижа е да предотвратят възможни трудови злополуки или фатални трудови заболявания.  За да се постигне тона е изключително важно да се контролират всички фактори, които могат да провокират заболяване, нараняване и в краен случай – смърт.  Стандартът обхваща тези аспекти, които водят до смекчаване на отрицателното въздействие върху физическото, психическото и когнитивното състояние на хората.

Как се използва ISO 45001?

Смята се, че повечето организации ще използват ISO 45001 за създадат по-ефективна система за управление на здравето и безопасността, но само тези, които търсят широко признание ще се стремят към сертифициране. Ако вашата компания инвестира в  официална система за управление ще разполага с възможност да използват най -добрите практики. Сертифицирането е начинът, по който ще покажете пред бизнес-обществеността, че сте постигнали пълно съответствие със стандарта за здраве и безопасност на труда.

Как да получите ISO 45001?

За да се приложи стандарта и да се използват всичките му възможности, трябва да използвате услугите само на акредитирана агенция  като „Балтов Консулт“. Тя ще направи анализ на актуалната ситуация в компанията ви, ще наблюдава и анализира въведените мерки и резултатите от тях. Когато  бъдете сертифицирани по  ISO 45001, периодичен одит ще следи дали компанията работи, спазвайки всички норми на приложения стандарт.  

Резултатът от съвместната ви работа е, че компанията ви ще е направила всичко, за да предотвратите евентуалните рискове за здравето и живота на служителите, партньорите и клиентите си. Това ще изгради имиджа ѝ на социално ангажиран работодател и ще повиши престижа ѝ на международния пазар.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече