петък, октомври 15, 2021

Избори за Европейски парламент в 21 страни от ЕС

Днес се провеждат избори за Европейски парламент в 21 страни от ЕС. В останалите седем страни – Великобритания, Холандия, Ирландия, Чехия, Словакия, Латвия и Малта вече гласуваха. Резултатите за всички страни ще станата ясни след края на изборите във всички страни от ЕС. Право на глас имат 427 милиона избиратели, което е е най-големият брой избиратели, участващи в демократични избори след Индия. Юе бъдат избрани 751 евродепутати. Броят им от всяка страна се определя на принципа на квота, пропорционално на населението. Германия има най-много депутатски мандати – 96, най-малко – Кипър, Малта и Люксембург – по шест.

Броят на депутатските мандати трябваше да бъде намален до 705 поради излизането на Обединеното кралство от ЕС, което беше насрочено за 29 март. Брюксел и Лондон обаче не успяха да се договорят навреме за условията на Брекзит и той беше отложен за 31 октомври. В резултат на това Великобритания взе участие в изборите за Европейски парламент на общо основание. След Брекзит британските евродепутати ще предадат мандатите си, 46 от 73-те места, принадлежащи на Обединеното кралство, ще бъдат премахнати, а останалите ще бъдат преразпределени между останалите държави съобразно промяната в съотношението на населението им след Брекзит. Средният брой гласове, необходими за спечелване на място в Италия, е около 10 пъти по-голям от този в Люксембург. Малките държави надвишават относителната си тежест. В някои страни минималните прагове са пречка за малките партии, но някои системи за гласуване могат да ги облагодетелстват. Един кипърски евродепутат получи само 20 000 гласа през 2014 г., а евродепутатът за 77 000 немски говорещи белгийски избиратели беше избран с по-малко от 12 000 души.

От резултатите от изборите за Европейски парламент ще зависи разпределението на лидерските позиции в институциите на Европейския съюз. На 31 октомври изтича срокът на мандата на Жан-Клод Юнкер, ръководител на Европейската комисия (ЕК) и нейните 27 членове, на Доналд Туск, ръководител на Европейския съвет и на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. Председателят на ЕП Антонио Таяни вече подаде оставка заедно със стария състав на Европейския парламент. Нито един от тях няма да бъде номиниран за нов мандат.

ТАСС: НАТО помага на ЕС в противодействието на евентуални кибератаки срещу европейските избори

НАТО подкрепя ЕС в изборите за Европейски парламент, за да се противопостави на заплахите в киберпространството, предава TACC, като цитира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю, публикувано в неделя пред вестник Welt am Sonntag.

Експертите на алианса в навечерието на изборите обсъдиха с представителите на Европейския съюз подходящите мерки за защита според думите на Столтенберг.

„Експертна група на НАТО се срещна с експерти от ЕС преди няколко седмици, за да обсъди конкретни мерки за борба с кибернетичните заплахи и дезинформация в навечерието на изборите за Европейски парламент“, каза той. Според него Съюзът се интересува от по-ефективна защита срещу кибератаки. НАТО и ЕС споделят информация в реално време за злонамерен софтуер и кибератаки, отбеляза генералният секретар.

Столтенберг изрази мнение, че НАТО е в състояние да предотврати разпространението на интернет присъствието на „Ислямска държава“. „По този начин сме отслабили способността й да набира нови членове, да прави финансови трансфери и да поддържа контакти“, подчерта той.

В същото време Столтенберг направи изявление, че Русия „целенасочено се намесва в живота на демокрациите, разпространява невярна информация и извършва кибератаки“. „Това се случва преди всичко по време на изборите“, смята генералният секретар на НАТО.

Kathimerini: В Гърция гласуват на европейски и местни избори

В Гърция гласуват на европейски и местни избори, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Секциите са отворени в 7 часа сутринта местно време (съвпада с българското) и ще приключат в 19:00 часа. В страната са регистрирани общо 9 922 294 гласоподаватели, от които 4,810,075 са мъже и 5 112129 са жени. Гърци, които живеят в чужбина, гласуваха ден по-рано, на 25 май.

Тази година 528 000 гърци ще гласуват за първи път, включително 106,760 17-годишни, които ще участват за първи път, след промяна на закона от правителството на СИРИЗА през 2016 г. Гласуването в страната е задължително.

Четиридесет партийни листи се кандидатират за 21 места в Гърция за Европейския парламент. За изборите за ЕС страната се счита за един избирателен район, така че политическите партии представят единични листи за цялата страна.

За да гласуват в 39 063 избирателни секции, разположени в страната, гърците се нуждаят от лична карта или паспорт.

„Всичко върви гладко, няма проблеми освен някои малки закъснения,“ каза Костас Пулакис, главен секретар на Министерството на вътрешните работи, който разговаря с журналисти два часа след откритите избори.

TAСС: Днес се провеждат избори за Европейски парламент

Основният етап от гласуването на изборите за Европейски парламент (ЕП) ще се проведе в Европейския съюз в неделя, предава TACC.

Гражданите на седем държави от ЕС (Холандия, Великобритания, Ирландия, Чехия, Словакия, Латвия и Малта) вече гласуваха в периода 23-25 май, а сега изборите ще се проведат в останалите 21 страни от общността. Според избирателните стандарти техните резултати от всички страни (независимо от деня на гласуването) ще бъдат обявени от Европейския парламент в неделя вечер.

В ЕП за следващия мандат (от 2019 до 2024 г.) ще бъдат избрани 751 депутати. Броят им от всяка страна се определя от принципа на квотата пропорционално на населението. Германия има най-много депутатски мандати – 96, най-малко – Кипър, Малта и Люксембург – по шест.

Броят на депутатските мандати трябваше да бъде намален до 705 поради излизането на Обединеното кралство от ЕС, което беше насрочено за 29 март. Брюксел и Лондон обаче не успяха да се договорят навреме за условията на Брекзит и той беше отложен за 31 октомври. В резултат на това Великобритания взе участие в изборите за Европейски парламент на общо основание. След Брекзит британските евродепутати ще предадат мандатите си, 46 от 73-те места, принадлежащи на Обединеното кралство, ще бъдат премахнати, а останалите ще бъдат преразпределени между останалите държави съобразно промяната в съотношението на населението им след Брекзит.

От резултатите от изборите за Европейски парламент ще зависи разпределението на лидерските позиции в институциите на Европейския съюз. На 31 октомври изтича срокът на мандата на Жан-Клод Юнкер, ръководител на Европейската комисия (ЕК) и нейните 27 членове, на Доналд Туск, ръководител на Европейския съвет и на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. Председателят на ЕП Антонио Таяни вече подаде оставка заедно със стария състав на Европейския парламент. Нито един от тях няма да бъде номиниран за нов мандат.

Всички водещи фракции на Европейския парламент, съгласно системата за единен кандидат, създадена през 2014 г., определят своите кандидати за поста на ръководител на Европейската комисия. Победителят в изборите – лидерът на водещата фракция или един кандидат от коалицията на фракции, ако никой от тях не получи решаващо мнозинство – ще бъде представен за одобрение на поста на ръководител на Европейската комисия на срещата на върха на ЕС.

Веднага след изборите (28 май) държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз ще проведат неформална среща на върха на ЕС, за да обсъдят резултатите от тях, но официалното одобрение на новия ръководител на Европейската комисия следва да се проведе на срещата на високо равнище през юни.

Предстои да се види дали ще продължи ли спадът на избирателната активност през тази година? Тя непрекъснато намалява: от 61,99% през 1979 година, когато за първи път бяха въведени преки избори за ЕП, до 42,61% на последните избори през 2014 година.

Kathimerini: Европейските избори в числа

Как изглеждат европейските избори в числа, колко са избирателите, колко са депутатските места и други показатели представя електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

427 милиона

Граждани на ЕС, които имат право да гласуват в държавата си на произход или в другата от 27-те страни на ЕС, в които живеят са 427 милиона, като гласуването започна от четвъртък, когато британските и холандските гласоподаватели гласуваха в съответствие с националната традиция, в петък гласуваха ирландците и чехите, като централноевропейската държава гласува и в събота заедно с Латвия, Малта, Словакия. В неделя гласуват всички останали,като само изборите в Индия дават право на повече хора да направят своя демократичен избор.

43%

Това е процентът на хората, който действително участваха в последните избори през май 2014 г по-малко от от 2009 г. и отразява непрекъснат спад от 1979 година, когато 62% гласуваха на първите преки избори в само девет държави-членки. В Белгия, където гласуването е задължително, активността е 90%; в Словакия едва 13%.

705, съжалявамe 751

751 са членовете на Европейския парламент. Те трябваше да бъдат 705 след Брекзит, но Великобритания все още не успява да напусне ЕС. Когато това се случи, 46 места ще бъдат опразнени, а 27 от британските 73 места ще бъдат преразпределени на 14 други държави.

96 срещу 6

96 е броят на местата на Германия, най-голямата държава в ЕС, в сравнение с четири мъничета – Естония, Кипър, Люксембург и Малта, които имат по шест места

400,000 срещу 40,000

Средният брой гласове, необходими за спечелване на място в Италия, е около 10 пъти по-голям от този в Люксембург. Малките държави надвишават относителната си тежест. В някои страни минималните прагове са пречка за малките партии, но някои системи за гласуване могат да ги облагодетелстват. Един кипърски евродепутат получи само 20 000 гласа през 2014 г., а евродепутатът за 77 000 немски говорещи белгийски избиратели беше избран с по-малко от 12 000 души. През 2014 г. всеки евродепутат беше подкрепен средно от 240 000 реални избиратели и представляваше около 550 000 регистрирани избиратели.

12 пъти, 2 седалища, 114 милиона евро

Това е цената в евро годишно за политиката на Парламента за „две седалища“, постановена в първоначалния европейски договор от 50-те години. Членовете на ЕП и техният персонал ежемесечно пътуват от Брюксел до френския град Страсбург, на 400 км , за да провеждат пленарни заседания. Франция упражнява своето вето върху всеки тласък за промяна на правилото на договора, въпреки оплакванията на депутатите от пътуванията.

Говоримите езици в Европейския парламент са 24

24 са езиците, на които работи Европейския парламент. Със или без Брекзит, английският език вероятно ще остане доминиращ. Докато членовете на ЕП могат да се обръщат към колегите си чрез преводачи на майчиния си език – от немски и френски до ирландски или малтийски – много депутати използват английски език, за да достигнат до по-широка публика.

708 законодателни актове

708 са законодателните актове, приети в парламента за 2014—2019 година. Повечето минават на първо четене, като се отнемат средно 18 месеца. Онези, които се нуждаят от по-нататъшно четене, когато депутатите се борят с държавите-членки на ЕС и Европейската комисия, отнемат средно по 40 месеца.

25 и една четвърт

Това е ключова формула, която позволява на депутатите да се обединят във формална парламентарна група, която има право на специално финансиране, глас в управлението на дневния ред, председателите на комисии и т.н. Една група трябва да има най-малко 25 членове от най-малко една четвърт от държавите-членки, т.е. 7 от 28 в момента. Днес има осем групи, но депутатите очакват размествания след изборите.

Източник: Focus-news

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече