вторник, септември 22, 2020

Избухнаха военни складове в Челопечене

Склад с над 2500 тона боеприпаси и 15 тона тротил се взриви тази сутрин в Челопечене. Взривът е бил с огромна сила и е чут чак в София. На този етап няма информация за жертви и повишаване на радиационния фон в следствие на взрива. Полицията очаква взривовете и горенето на склада да продължи 24 часа.

Към 6 и 30 ч сутринта са започнали сериите от взривове във военните складове в Челопечене. Те са продължили повече от 40 минути. Районът около Челопечене е отцепен от екипи на полицията и пожарната.  В Североизточните квартали на София взривът е бил усетен много силно.

От пресцентъра на Министерството на отбраната информираха, че са се взривили четири цеха за обезвреждане на снаряди. От там казаха, че нямат информация за пострадали хора. Охраната е била изведена своевременно. Военните не можаха да уточнят причините за взрива и казаха, че те се разследват.

В складовете се съхраняват излишни за Въоръжените сили боеприпаси, които подлежат на утилизация. Съставът на взривните вещества e основно етротил и хексоген. При взривяване гамата на излъчваните вещества съдържа азотни окиси и въглероден диоксид, които при съществуващата метеорологична обстановка и създадените концентрации не са опасни за хората.

От министерството на извънредните ситуации съобщиха, че няма повишение на радиационния фон. В момента служители на министерството са на мястото на инцидента и правят проучвания.

Началникът на Генералния щаб Златан Стойков предупреди хората, които се намират в близост около складовете да се евакуират незабавно.

Четири автобуса на столичния градски транспорт са изпратени в Челопечене за евакуация на хората,

„Софиягаз“ съобщава, че мрежата за разпределение на природен газ в София е цялостна, здрава и стабилна след взривовете от тази сутрин. От фирмата съобщиха, че няма изтичане на синьо гориво, не съществува и най-малка опасност за абонатите и гражданите на столицата. Диспечерите на „Булгаргаз“ също уверяват, че няма повреди и по големите газопроводи.

Президентът Георги Първанов е бил на мястото на инцидента в района на Челопечене. Кметът на София Бойко Борисов и министърът на отбраната Николай Цонев са на мястото на инцидента.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече