вторник, юни 28, 2022

Изживейте средновековни моменти в Сиена, Италия

Сиена е най-добре запазеният италиански средновековен град. В историческия център на града, който е обявен за световно наследство от ЮНЕСКО, ще видите красиви готически сгради и известния площад Piazza del Campo. В Сиена можете да станете свидетели и на най-грандиозното конно надбягване в Европа – Palio.

В Сиена има много неща, които могат да бъдат разгледани, но градът сам по себе си е забележителност. Вземете си лед, предприемете вечерна разходка и отидете до великолепния главен площад на града с червените тухли – Piazza del Campo. Там можете да се подпрете на някоя от колоните и да наблюдавате залязващото слънце, което си играе с цветовете на небето.

Седемстотин години по-рано, Сиена е била голяма военна сила от класата на Флоренция, Венеция и Геноа. С население от 60 000 души, градът е бил дори по-голям от Париж.

Да се каже, че Сиена и Флоренция са били винаги конкуренция, е неправилно. В средновековните времена, статуя на Венера е стояла на площад Piazza del Campo. След като чумата ударила Сиена през ХІV век, монасите порицали езическата статуя. Хората я разрязали на парчета и я заровили под стените на Флоренция. Действията на монасите обаче не спасили хората и чумата е била катастрофална за целия град.

Днес добре развиващият се исторически център на Сиена, който е затворен за движение и червените тухлени алеи се изсипват като водопади всяка по своя си път, предлага най-доброто готическо градско преживяване в Италия. Повечето хора посещават Сиена, която се намира само на 48 километра южно от Флоренция, само за един ден от своите пътувания.

Най-доброто време, в което да опознаете града, е след залез слънце. Докато Флоренция има световноизвестни музеи, Сиена може лесно да бъде опозната, защото предлага много интересни места и забавни занимания: украсени с цветя кладенци и алеи, задънени улици и красиви изгледи, в които ще видите невероятни гледки.

За тези, които искат една Италия, освободена от фиати, това е мястото. Седнете в кафене на площад Piazza del Campo. Отделете си време, за да се насладите на първия европейски град, който е забранил движението на моторни превозни средства по основния си площад (още през 1966 г.), и тогава, просто ей така за спорта, си помислете какво ще стане, ако направят същото и във вашия град.

Този голям централен площад предлага най-добрата градска хармония. Той е и идеалното място, където можете само да се разхождате, без да правите нищо друго.

Катедралата на Сиена, създадена от Джовани Пизано, е архитектурен шедьовър от ХІІІ-ХІV век и е образец на италианска готика. Статуите на Св. Петър и Св. Павел са сътворени от Микеланджело.

Хората в Сиена се събират около кметството, а не в църквата. Там се намира и най-високата светска средновековна кула в Италия, 95-метровата кула Torre del Mangia. Можете да се изкачите до върха, където стъпалата са все по-редки, но възнаграждението е да видите едни от най-добрите гледки от Италия.

И ако сте на върха на тази кула на 2-и юли или 16-и август, вие ще видите голям площад задръстен с хора, тъй като градът е домакин на най-известното и страхотно конно надбягване на Европа – Palio.

През всеки Palio, 10 от 17 квартала се състезават, като се спускат със средновековна страст за няколко дни в конни състезания и традиционно пиршество. Жокеи се смятат за стрелци, платени наемници. Но в големия ден, конниците се водят до църквата в дадения квартал, за да бъдат благословени. „Идете и се завърнете победители“, казва свещеникът. (Смята се за късмет, ако кон е оставил изпражнение в църквата.)

В големия ден площадът Piazza del Campo е претъпкан с местни жители и туристи, докато конниците се подготвят за състезанието. Кон може да печели, дори ако неговият ездач падне. След като победителят пресече линията, 1/17 от Сиена изпада в дива ярост за следващите 365 дни.

По време на Palio, празничният дух на 17 квартала в Сиена се пробужда. Те празнуват, пиршествуват и се състезават заедно. Всеки има църква в собствената си енория, кладенец или фонтан, и дори свой собствен исторически музей. Гордостта на квартала се показва през всяко време на годината в парадите и пъстрите знамена, лампите и табелите по стените.

Докато актуалният парад Palio е завладял града, можете да си направите дневно пътуване от Флоренция, за да видите конните надбягвания, които се провеждат три дни преди основното събитие.

Palio не е някакво фолклористично събитие, което се поддържа живо заради туристическите обиколки. Това е истински средновековен момент. Ако вие сте там за състезанието (заедно с още 15 000 човека на площада и всички са жадни за победа), вие няма да видите много, но ще изпитате духа на Сиена.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече