вторник, октомври 19, 2021

Изписват първата излекувана пациентка, 127 са заразените с COVID-19 до момента

Утре ще бъде изписана първата излекувана пациентка от COVID-19. Жената е дала две отрицателни проби. Първата проба е показала изградени антитела към вируса. Това съобщиха от националния оперативен щаб.

17 са новите положителни проби от днешния ден, с което общия брой заразени у нас става 127, с трима починали. В националната лаборатория положителните резултати са 6, във ВМА – 7, във Варна 4. В Стара Загора всички изследвани проби са отрицателни.

Потвърдена е положителната проба на беглеца, който напусна Пирогов и беше върнат обратно от полиция.

Пробите във Варна са на контактни лица в Добрич. Пациентите са приети в местната болница. 10 вече са болничните центрове, в които има настанени заразени с коронавирус. Всички са в добро състояние, с изключение на пациента в Пирогов, чието състояние вече е критично, съобщи ген.-майор Мутафчийски.

Пациентите у нас се лекуват с препарати, с които се третира бронхопневмония, няма все още ясно разписани правила за лечението, каза той. Споменатите до този момент препарати, които са използвали медиците в чужбина, имат добри ефекти в оздравителния процес, но в никакъв случай чудодейни, коментира той.

Оказа се, че в България има резерв на хининови препарати – 35 хил дози с възможности за производство на още, в ход е забрана за износ на такива медикаменти в чужбина, каза Мутафчийски.

Водят се разговори с дистрибутори на лекарства за намирането на хининовия препарат, който се препоръчва от китайски лекари за лечение на коронавируса. В Европа той се произвежда само във Франция с капацитет от 1 млн. дози месечно, обясни шефът на щаба.

По настояване на Кирил Домусчиев всички налични лекарства, показали ефективност срещу коронавирус, открити от служителите му, ще бъдат дарени на МЗ за лечение на български граждани. Той ще закупи и 5000 теста за установяване на COVID-19, съобщи Мутафчийски.

Източник: Offnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече