вторник, юни 28, 2022

Изследване: Дори най-рисковата за сърдечни проблеми ковид ваксина е в пъти по-безопасна от самия КОВИД

Изследователи от Дания казват, че рискът от странични ефекти на редки сърдечни възпаления е до четири пъти по-висок при хора, които са били ваксинирани с препарата срещу Covid-19 на Moderna, в сравнение с тези, които са инжектирани с ваксината на Pfizer/BioNTech, съобщи „Блумбърг“. Това са изводите от проучване, проведено върху цялото датско население и публикувано на 16 декември в British Medical Journal (BMJ).

Според авторите на изследването обаче далеч по-големи рискове за здравето са били наблюдавани при неваксинираните, които, наред с други неща, са имали 14 пъти повишен риск от сърдечен арест и смърт 28 дни след положителен тест за COVID.

Около 4,2 души на 100 000, получили ваксината на Moderna, са развили миокардит или перикардит в рамките на 28 дни след ваксинацията. Най-висок риск е регистриран при хора на възраст от 12 до 39 години и особено след втората доза. Но хората са имали предимно „среднотежки“ симптоми.

Междувременно с Pfizer 1,4 души на 100 000 са развили редки странични сърдечни ефекти, въпреки че се наблюдава повишен риск при жените, се казва още в проучването.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече