сряда, юли 28, 2021

Кабел от Земята до Луната

Създадена е нова концепция за космически асансьор

Нововъведението може и да проработи. Колко по-лесно би било да избягаме от земната гравитация, без да прибягваме до летене с космически ракети.

Spaceline

Неотдавна беше предложен асансьор от нов тип, който би свързвал Земята и Луната. Експериментът беше предприет в опит да намали драстично разходите за космически пътувания. Изследователи от Колумбийския университет и Университета в Кеймбридж проектират космическа линия, която ще бъде привързана към повърхността на Луната. Тя ще се простира в геостационарна орбита около Земята. Асансьорът ще поема желаещите да се качат и транспортират в Космоса.

Първоначалните проучвания за Spaceline потвърдиха, че може да бъде изграден от материали, които съществуват днес. Това повишава възможността за по-лесно пътуване и е чудесна предпоставка за възникване на орбитални селища.

Вместо да изстрелват ракети извън орбита, астронавтите ще трябва само да достигнат крайната точка на Spaceline, намалявайки разходите и трудоемките пътувания с ракети. Щом бъде достигнат вакуума на космоса, осигуряващ освобождаване от земната гравитация и атмосферното налягане, космическият кораб ще се срещне с кабела. След това ще се свърже със совалката, която ще се изкачва по дължината му.

Съоръжението се превръща в част от инфраструктурата, подобно на ранна железопътна линия – движението на хора и доставки по нея ще е много по-просто и лесно от самото пътуване в космическото пространство.

Иновативните асансьори, базирани на Земята, биха били твърде сложни за всеки съществуващ материал. От голямо значение и пречка ще се окажат по-високата гравитационна скорост на теглене и въртенето на Земята. Изследователите смятат, че рискът от катастрофален срив е по-малък, когато кабелът е свързан само към Луната.

Въглеродните нанотръби ще бъдат най-добрият материал за използване, но все още не са готови за мащабиране. Учените са проучили редица варианти и форми, като за сега най-успешен се оказва тесен в краищата и сравнително широк в средата кабел. Той би устоял на гравитационното налягане. Въз основа на изчисленията изглежда, че няколко съществуващи материали биха могли да се справят с предизвикателството.

Трябва да се вземе предвид оцеляването на структурата в дълбокото пространство. Някои от тестваните материали са показали доста добра поносимост и свойства на екстремните условия, на които ще бъдат подложени.

На този етап астрономите посочиха като проблематични, сблъсъци с космически отломки в околоземна орбита. Други проекти, обещават да се справят с проблемите.

Ако всичко се осъществи и Космическата линия някой ден се окаже факт, изследователите предвиждат бъдеще, в което човечеството ще се наслаждава на спектакъл от орбитални телескопи, изследователски центрове и други съоръжения. Те биха могли да зависят от надморската височина, на която Луната и Земята упражнява еднаква, но противоположна гравитационна сила.

Както в самото начало на експедициите в Антарктида, тя е била недостъпна и трудна мишена, така и Луната може да бъде достигната. Сега на ледения континент живеят хиляди хора и при това почти целогодишно. Защо да не можем да се справим с разходки до Луната и обратно?!

Източник: Smartnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече