понеделник, юни 1, 2020

Как да възпитаваме дъщерите си така, че да не стават жертва на домашно насилие

Домашното насилие (обиди, бой, контрол, ревност, за съжаление – и убийство) е сред най-грозните прояви на човешката същност.

Да причиняваш болка и страдание на човек, когото твърдиш, че обичаш, да нараняваш жената, която ти е родила дете…едва ли някой някога ще може да даде логично обяснение на такова поведение.

Но за да имат „поле за изява“ тези насилници, трябва да срещнат своята жертва. И всеки, който има момиче, си задава въпроса „А ако това е моята дъщеря?“.

Лесно е да мислим, че жертвите на домашно насилие са жени, дошли от повредени семейства – когато баща ти е насилник например, трудно можеш да си представиш друго поведение спрямо теб.

Как обаче да обясним случаите, в които момичета от добри (на пръв поглед) семейства също се озовават във връзка с насилник.

Истината е, че отношението на цялото общество, включително на собствените им семейства към момичетата ги „подготвя“ за лапите на насилниците.

1. Бъди модел за подражание на дъщеря си. Ако не искаш да я мачкат, й покажи как да отстоява мнението си. Не да е арогантна или груба, а просто твърда и ясна.

2. Подлагайте под съмнение заедно всички стереотипи, които все още царуват в нашето общество – „чистенето е женска работа“, „мъжете никога не плачат“, „радвай се, че си млада, защото после никой няма да те погледне“ и т.н.

3. Научи я да заявява ясно желанията си, но не тези, свързани с купуването на нов телефон, а тези, свързани с тялото й, чувствата й, самата нея. Не е нужно да се съгласява с неща, които й се струват плашещи, гадни, отблъскващи или страни.

4. Хвали постиженията й, а не външния й вид. Важното за един човек е каква е душата му, а не как изглежда. Особено настоятелно трябва да се говори за това в епохата на Инстаграм, когато в звезди се превръщат хора, които просто са открили идеалния ъгъл за снимане.

5. „Да си намериш съпруг“ не е най-голямото постижение.

В нашето традиционно общество семейството е ценност. Толкова голяма, че понякога става по-ценна от самия живот. Много майки учат момичетата си на „ще търпиш, нали ти е мъж“. Побоят, обидите, държането на сметка за всяка крачка, ограничението да се виждаш с близките си, забраната да излизаш сама вечер – това не трябва да се „търпи“, а да се прекрати възможно най-бързо.

6. Жената е пълноценна и сама.

Това е посланието, което цялото ни общество е длъжно да отправи. Бабешките глупости с „кога ще се ожениш и кога ще имаш деца“ не трябва да стоя по-горе от това една жена да бъде финансово независима, добре образована и правилно възпитана, за да бъде пълноценен човек такава, каквато е. Децата и съпругът не са самоцел.

7. Ясно й обясни кое мъжко поведение е приемливо и кое  – не. Не спирай да й повтаряш, че тялото, мислите и свободата са си нейни и всеки, който се опитва да й ги вземе, е насилник.

Източник: Edna.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече