събота, юли 2, 2022

Как правилно да съхраняваме месо?

Ако вкъщи обичате да приготвяте месни ястия, вероятно един от въпросите, които ви вълнуват е как правилно да съхранявате закупеното прясно месо, така че то да не изгуби своите отлични характеристики. Има ли съвети и правила, които да следвате, за да го направите по възможно най-безопасния начин, без да жертвате вкуса и крехкостта на вашите  пържоли? Консервирането на прясно месо е възможно, а още по-хубавата новина е, че процесът далеч не е сложен. Вижте как може да го направите:

Вариант 1: Съхранявайте месото в хладилник

Ако не планирате веднага да сготвите прясното месо, което сте купили от магазина или месарницата, то задължително е да го оставите в хладилника. Този лесен метод за съхранение ще ви осигури още няколко дни. Имайте предвид, че не е препоръчително да държите месото в хладилника повече от 6-7 дни в зависимост от разфасовката на месото, вида на опаковката и, разбира се, свежестта му.

За да съхраните месото и да запазите неговото качество, докато е в хладилника, има няколко лесни трика, които може да приложите, без да ви костват много време. Започнете като извадите месото от опаковката, в която сте го купили. Подсушете го с кухненска хартия и го преместете в стъклен или пластмасов контейнер, като се уверите, че е затворен добре.

Мястото в хладилника, на което ще го поставите също е от значение. Препоръчително е да го сложите на някой от по-долните рафтове, където температурата е най-ниска и ще помогне да запазите месото за по-дълго.

Когато в следващите дни решите, че е време да сготвите вкусно месно ястие, извадете месото от хладилника и го оставете на стайна температура за около половин час. След това може да започнете с термичната му обработка.

Вариант 2: Замразете месото във фризер

Ако искате да запазите прясно закупеното месо за по-дълго време, то най-добрият метод е да го замразите във фризера. След като проверите свежестта на разфасовката на месото, ето няколко прости правила, за да го съхранявате във фризера по правилния начин;

Преди да го приберете във фризера, извадете месото от опаковката, попийте го с хартиена кърпа, за да премахнете излишните течности и сокове, след което го поставете в специален съд.

За да запазите прясното месо във фризера, препоръчваме да използвате херметически затворени пластмасови или стъклени контейнери или торби, подходящи за замразяване. Ако не разполагате със специални контейнери, можете да опаковате месото с вакуум със специална машина или да го увиете няколко пъти с найлоново фолио.

Винаги поставяйте етикет, указващ датата на замразяване върху месото, което искате да съхранявате във фризера. Така ще може лесно да се ориентирате кое месо сте замразили най-отдавна и е добре да се насочите към него, когато дойде време за готвене.

Когато издадете месото от фризера, ще са нужни поне няколко часа за да се размрази напълно. Добър метод, който ще ускори процеса е да сложите опакованото месо в съд с топла вода и сол. За всеки случай, най-добре е да извадите месото от фризера вечерта, за да може на следващата сутрин то да се е размразила напълно, а вие да пристъпите към приготвянето му.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече