четвъртък, юни 17, 2021

Как са се изменили игралните конзоли през годините?

Конзолните игри са наоколо от дълго време. В един момент бъдещето на конзолите за видео игри изглеждаше несигурно, но продължи да напредва и да предлага нови възможности, на които хората да се наслаждават. Първата конзола е разработена преди 52 години и оттогава конзолните игри се развиха до етапа, на който вече разполагаме дори с конзоли, оборудвани с устройства за отчитане на движението. Ето обобщение на историята им и как те са се променили с времето.

Brown Box (1967)

The Brown Box беше първата по рода си конзола за видео игри. Разработена е през 1967 г. от немския инженер Ралф Баер. Работният прототип е по същество вакуумна тръбна верига, която може да бъде свързана с всеки обикновен телевизор. Както подсказва името, конзолата наистина беше просто кафява дървена кутия с два жични контролера. Първоначално единствената игра се състоеше от играчи, които контролираха два квадрата, преследвайки се един друг. След по-нататъшното развитие, конзолата можеше да работи с други прости игри като пинг-понг и игра с пистолети.

Atari 2600 (1977)

Atari 2600, издадена през 1977 г., е система, базирана на касети, способна да се ползва за няколко игри. Тя се превърна в първата най-продавана домашна конзолна система и има голям принос за популяризирането на концепцията за плъгините в света на игрите. Atari 2600 беше успешна благодарение на своите модерни хардуерни възможности и гамата от игри, които предлагаше. Успеха й до голяма степен се основава на редица популярни игри като Space Invaders, Combat и Breakout.

Nintendo Entertainment System (1985)

След срива на видео игрите през 1983 г., бъдещето на конзолите за видео игри изглеждаше мрачно. Въпреки това, успехът на Nintendo Entertainment System (NES) беше катализатор за стимулиране на пазара. NES, издадена през 1985 г., е 8-битова конзола, която скоро се превърна в най-продаваната игрова конзола на всички времена. Една от основните причини за успеха се дължи на строгата лицензионна политика, която насърчава и обслужва само най-доброто разработване на игри. NES продължиха да пускат популярни игри, включително Final Fantasy и Mega Man.

Game Boy (1989)

Game Boy беше представена през 1989 г. и веднага стана вторият най-голям хит на Nintendo. Game Boy е разработена с 8-битов CPU и черно-бял LCD екран. Също така имаше комбинация от функции от Nintendo Entertainment System. Пускането на Tetris за Game Boy помогна на продажбите да растат с невероятна скорост. Към днешна дата Game Boy, комбинирана с Game Boy Color, се е продала глобално в над 100 милиона броя.

Neo-Geo (1990)

Neo-Geo беше едновременно конзола за домашно видео и аркадна системна платка. Беше доста по-напред от времето си, тъй като предоставяше подробна 2D графика. Въпреки това, поради високата цена, Neo-Geo не се превърна в популярна домашна конзола.

PlayStation (1994)

PlayStation беше първата конзола, пусната от Sony. Стартирана през 1994 г., PlayStation стана най-популярната 32-битова конзола. Тя бележи ново поколение видео игри, които изпреварват привлекателността на 2D игрите, като подчертават триизмерния геймплей.

Nintendo 64 (1996)

Nintendo 64 (N64) е пусната през 1996 г. и е маркирана като последната игрова конзола за използване на касети. Ползите от използването на касети дадоха на N64 предимство пред PlayStation, тъй като позволяваше игрите да се записват директно в конзолата без добавена карта памет. Освен това, Nintendo 64 успя да стартира без екраните за зареждане на PlayStation, тъй като системата на касетите се зарежда много по-бързо от CD-ROM игрите.

PlayStation 2 (2000)

PlayStation 2 (PS2) е първата 128-битова система и е най-продаваната конзола за видео игри за всички времена. PlayStation 2 на Sony е пусната през 2000 г. и може да прави нещо повече от просто пускане на видео игри. Тя функционира като DVD плейър и е съвместима с по-старите игри на PlayStation. Освен това, PS2 създаде онлайн игри на конзоли. От пускането й в експлоатация са разработени над 1.5 милиарда видео игри за PS2, включително Grand Theft Auto и Final Fantasy.

Xbox (2001)

Microsoft пусна Xbox през 2001 година. Xbox използва PC технология, за да предложи по-добра производителност в сравнение с други 128-битови конзоли като PlayStation 2. Въпреки че имаше голям успех с Halo: Combat Evolved , Xbox изостава в продажбите от PlayStation 2.

Xbox 360 (2005)

Xbox 360 е наследник на оригиналния Xbox и е един от трите основни конкурента в сегашното поколение видео конзоли. Той разполага с пълна HD графика и Kinect за Xbox 360, който точно усеща физическото движение, за да осигури интерактивно игрално изживяване.

PlayStation 3 (2006)

PlayStation 3 на Sony е пусната през 2006 г. и оттогава е продала над 62 милиона броя по целия свят. PlayStation 3 Move е версия на Sony за физическо движение, подобно на Xbox Kinect. PS3 може да се похвали и с Blu-ray дисково пространство и PlayStation мрежа, която позволява играенето на безплатни онлайн игри.

Най-новите конзоли на пазара

Не е нужно да се впускаме в прекалено много подробности относно характеристиките на Xbox 360 и PlayStation 3, тъй като дебатът за тези две конзоли е дълъг. Това по никакъв начин не е изчерпателен списък на историята на конзолите за видео игри. Поради съображения за практичност, само очертахме няколко избрани конзоли (има пропуски като Odyssey, Vectrex, ColecoVision, Intellivision, Dreamcast и Wii). Въпреки това, от този списък можем да получим представа колко далеч са стигнали конзолите за видео игри от самото им създаване.

От 2011 г. до днес

Съвременните геймъри разполагат с голямо разнообразие от устройства от най-висок клас. През 2012 г. Sony пусна PS Vita; Nintendo пусна Wii U и Wii Mini, както и Nintendo 2DS. Пристигането на PS4 през 2013 г. обаче бе изключителен успех. Устройството разполага с изискан контролер и безупречен дизайн на конзолата, както и набор от свързани услуги за онлайн игри и поточно предаване на медии. Малко след това Microsoft пусна Xbox One, който стана основният конкурент на PS4.

През август 2016 г. Microsoft пусна още една конзола в своята линия – Xbox One S. Това мощна конзола с 4K възможности и красив минималистичен дизайн. Sony също така предложи на феновете на Playstation ъпгрейд и пусна конзолата PS4 Slim.

През последните години бе забелязано и нарастващо търсене на ретро гейминг устройства. Пускането на Nintendo Switch беше огромен успех. Нещо повече, имаше сериозни проблеми с доставките, тъй като устройствата бяха продадени по-бързо от очакваното. Завръщането на конзолите на NES / SNES също се възприе добре от геймърите, чиято носталгия по добрите стари времена отново доведе до недостиг на количества. Любопитно е да се отбележи, че 2017 г. се свързва най-вече с връщането на Atari.

Съвсем скоро ще има и нови видове конзоли и вече нямаме търпение да ги изпробваме! А коя е вашата любима конзола и какво мислите за бъдещето на конзолните игри изобщо?

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече