петък, септември 17, 2021

Как сами да премахнем болката и да се подмладим

Да започнем от самото начало. Какво представлява болката?

Това е дразнене на болковите рецептори. Импулсът от рецепторите достига до сензорните области в кората на главния мозък по нерва и тогава ние усещаме болката.

Връзката на самия нерв с болката е като тази на кабела с електрическия ток – кабелът не генерира електрически ток, просто е негов проводник. По същия начин, нервът служи само за пренасяне на импулса от болковия рецептор до главния мозък, но по никакъв начин не предизвиква болката.

Рецепторите за болка са разположени в съединителната тъкан, от която са изградени всички обвивки в тялото ни. Включително и мускулните обвивки. А тъй като мускулите съставляват повече от половината от човешкото тяло, най-честата причина за болката е дразненето на болковите рецептори в мускулните обвивки (фасции) при мускулно напрежение.

Разбира се, това не е единственият източник на болка. Обвивки имат и всички органи: черният дроб, сърцето, костите, червата, кожата (като обвивка на цялото тяло). И тяхното разтягане и притискане също поражда болка.

Московският лекар А. Алексеев е разработил и обосновал теория за съединителната тъкан, която много достоверно обяснява причините за развитието на множество заболявания от гледна точка на възникването на патология именно в съединителната тъкан.

За пълноценното функциониране на всеки орган или тъкан са необходими три неща:
1) добър приток на кръв (пълноценно хранене);
2) добър отток на венозната кръв и лимфата (канализация);
3) адекватно управление (инервация);

Ако само едно от тези условия не е изпълнено, дори най-здравият орган няма да може да работи пълноценно. Трябва да добавим, че нарушаването на тези три условия е патогенетичният механизъм на всяко заболяване. Тоест неправилното функциониране на тази триада е универсален механизъм за развитие на всякаква патология в тялото. А болката е само един от симптомите на възникналия проблем.

Съединителната тъкан притежава способност да се скъсява (съкращава) и да се разтяга. Тъй като тя изгражда меката структура (стромата) на всички органи, при нейното съкращаване тъкмо тези три условия ще бъдат нарушени. Което предизвиква срив в работата на органите и системите в организма, а едновременно с това и болка.

На какво се основава действието на ВСИЧКИ аналгетици? Те не облекчават дразненето на болковия рецептор (причината за болката), а само прекъсват импулса към кората на главния мозък. И ние преставаме да чувстваме болка.

Представете си, че малко дете плаче, защото е гладно, но майката, изнервена от плача му, вместо да го нахрани, слага биберон в устата му и вика: „Млъкни!“. Горе-долу такава е ситуацията и с вземането на аналгетици.

Как да премахнем болката по друг начин?

Много просто. Вече знаем, че болката е дразнене на болковите рецептори. Всички тези рецептори са разположени в съединителната тъкан, която съставя обвивката на всички органи, и в епидермиса на кожата (защото кожата е границата с околната среда).

Дразненето на болковия рецептор става при притискане или разтягане на обвивката – тогава се появява и болката. А към притискането и разтягането на обвивките водят само два фактора: мускулното напрежение и отокът на тъканите. Това е. Нищо друго не може да предизвика болка!

Следователно, за да премахнем болката, трябва само да отпуснем напрегнатия мускул или да свалим отока, ако има такъв (отоците са по-редки от мускулните напрежения).
За да отпуснем мускула, е достатъчно да го разтегнем и да го подържим в разтегнато състояние две минути. След две минути се задейства рефлексът, отпускащ мускула. И болката минава.

Просто е, нали? По-просто няма накъде! Никакви аналгетици.

Между другото, аналгетиците увреждат стомашно-чревния тракт и сърдечносъдовата система. И още една важна забележка: дисковата херния в областта на кръста не предизвиква болка! Това е поредната измислица на медицината.

Такива са общите принципи за самостоятелно справяне с болката. А сега ще разгледаме отделните случаи…

откъс от книгата „КНИГА НА ЖИВОТА. ЗА ВСИЧКИ, КОИТО СА СЕ ОТЧАЯЛИ, ЧЕ ЩЕ НАМЕРЯТ ЛЕКАРИТЕ, СПОСОБНИ ДА ГИ ИЗЛЕКУВАТ“ от Евгений Божиев

Източник: Gnezdoto.net

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече