сряда, октомври 20, 2021

Как технологиите оформят бъдещето на футбола

Футболът може да изглежда много различно в бъдеще, тъй като новите технологии стават все по -важна част от спорта. Основната игра, каквато я познаваме, няма да се промени, но помощта на технологиите може да засили както играчите, така и да подобри опита на феновете.

Футболът вече е изминал абсурдно дълъг път, откакто първите почти универсални правила бяха съставени преди почти от 160 години. И тъй като обществото все повече се преплита с технологиите, футболът няма да има друг избор, освен да прегърне и технологията:

„Помислете за микросензори в обувките и ризите или дори импланти с наночип. И, разбира се, на любителите на спорта също ще се предлагат все по-технологично подобрени спортни забавления, с обогатено с информация гледане като изгледи от първо лице “, казва футуристът Ричард ван Хойдонк, чийто подробен доклад хвърля светлина върху това, което бъдещето очаква за постоянно променящ се спорт.

„Кой футболен фен не иска да изпита това, което футболистът вижда, чувства, чува и дори усеща, и – най -важното – колко бързо рита топката?“
Може би най -очевидният начин технологията ще продължи да се използва във футбола чрез обучение за подобряване на играчите, извеждайки ги на по -високи нива от всякога.

Монитори за сърдечен ритъм, GPS тракери, усъвършенствани системи за наблюдение и камери, приложения за проследяване на официални игри и тренировъчни сесии, записани от дронове, вече се използват за събиране на огромна информация.

Анализът на информацията може да доведе до подобряване на производителността. Технологиите, като интелигентните фланелки на adidas, използвани от германския национален отбор за проследяване на разстоянието, скоростта и пулса, могат да помогнат за оптимизиране на графиците на тренировките, да разработят стратегии за игра и дори да помогнат за идентифициране на нередности, модели или промени в представянето на играчите, които могат да показват предстояща контузия.

Възможността да се предскажат определени наранявания преди те да се случат може да бъде огромен напредък.

По отношение на възстановяването, експерти в Германия разработват RoboGym, роботизирано устройство за вдигане на тежести, което помага на спортистите да подобрят представянето и да съкратят времето за възстановяване след нараняване. Този робот ще бъде тестван от германския национален отбор, чийто коефициенти за залагане в мачовете за Световното първенство, е 13.00 за победител. Тестването на робота ще започне още през есента по време на квалификациите.

Той е нежен към ставите, запазва мускулната сила и също така помага за предотвратяване на наранявания. Тренировъчните упражнения могат дори да бъдат адаптирани към отделни играчи, съхранени в облак и достъпни на всяка машина.


Предсказване на наранявания

Изкуственият интелект може да се използва, за да се открият всички важни пределни печалби, като се поддържа играчът в най-добро състояние или се предвижда кога може да се случи контузия. Например, повече от 50 клуба по света вече използват програмата за изкуствен интелект Zone7, която въвежда данни от медицински профили, оценки за годност и носене, за да определи кои играчи могат да бъдат изложени на риск от нараняване. Системата предоставя зелени, жълти и червени индикатори за ежедневното ниво на риск на играча, което дава на треньорите представа дали е необходимо да се намали интензивността на тренировките. Приблизително един милион тренировки вече са записани със Zone7, като системата постига 95% точност и води до 75% намаляване на нараняванията.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече