четвъртък, октомври 22, 2020

Какви бяха основните нарушения по време на вота и има ли основание за касиране на изборите

Председателят на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов, който беше гост в БТВ „Тази сутрин“, коментира, че общия брой на недействителните бюлетини на изборите е бил 661 000. Той допълни, че политици, които не разбират от конкретикат, веднага са заявили, че това представлява 20 процента, но реално на вота се е гласувало за няколко вида избор. 7,7 млн. са общо бюлетините, което прави 8%. Най-много грешки има при гласуването за общински съветници, като гласът на всеки шести българин при този вид вот е отишъл в кошчето, отбеляза проф. Константинов.

В София има два списъка – местни и останалите. На местния вот са махнати хората, които живеят в чужбина. От там се получава и по-ниската избирателна активност. 400 000 избиратели са в чужбина, но ние ги броим и стигаме до там, че има 6,2 млн. гласоподаватели, което не е вярно. Те на практика са 5,8 млн. души.

По темата с обвиненията за купен вот по време на местните избори, проф. Михаил Константинов смята, че докато не се докаже дали един човек е гласувал платено или не, обвинението за подобно нещо е расистко и дори престъпно.

Председателят на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ коментира и темата с разликата между екзитполовете и реалния процент гласували за едната от двете кандидатури на втория вот на изборите за кмет в София. Според неговото лично мнение, десните хора са се срамували да кажат, че са пуснали бюлетина за Мая Манолова. Социолозите нарекоха това явление „непрестижен вот“, допълни анализаторът.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече