неделя, октомври 24, 2021

Какви са различните видове кредити и как да ги ползвате разумно?

Заемите несъмнено са важна част от нашия живот. Те са нещо като „необходимо зло“. „Необходими“ са ни, защото в определен момент от нашия живот, на всеки от нас му се случва да има нужда от нещо, а да не иска да чака да спестява необходимата сума за закупуване на нещо наложително. „Зло“, защото човек чрез своята емоционална страна понякога попада в примките на заемите, от които може да си навлече неприятности в последствие.

Факт е, че когато се използват разумно, заемите може да ни бъдат от полза и да поддържаме висок жизнен стандарт, ако сме добре информирани. И напротив, ако се използват неправилно, те могат да накарат човек да затъне в проблеми и дори да загуби част от имуществото си.

С този статия ще се опитаме да ви обясним какви са видовете заеми и как да ги използвате правилно и разумно.

Ипотечни заеми

Както сочи името им, този вид заеми се предлагат срещу залог на имущество и обикновено служат с цел закупуване на жилище или довършителни ремонтни дейности. Реално, добре е този тип заеми да се използват най-вече за това, макар че има опция и с тях да се извършват и други важни и неотложни неща. Малцина от вас, може би, знаят, че някои финансови институции отпускат и ипотечни потребителски кредити.

Обикновено това са най-изгодните заеми за потребителите, които обаче имат доста високи разходи в началото, отнасящи се до оценка, прехвърляне и залога на недвижимото имущество.

Този вид заеми заради високата сума и целта, за която се теглят, обикновено имат дълъг погасителен период. Желателно е преди да изтеглите такъв кредит, ако желаете да се сдобиете с нов дом, да не теглите друг вид заем и първо да изчистите досегашните си задължения по други по-малки кредити. Ако не го сторите, от една страна, може заемодателят да не ви отпусне желания заем, а от друга страна, дори и да се съгласи, може да ви отпусне по-малка сума. Това е така, защото кредитора ще се подвади от вашите доходи и месечните вноски по други кредити.

Тук е от значение да разберете кой е именно най-евтиният именно за вас заем, първо защото размера е най-висок и второ, защото е с най-дълъг период на погасяване.

Макар, че предложенията на банковите дружества щрихират тенденция да се доближават все повече една до друга заради нарастващия им брой и съответно високата конкуренция, все пак стойността на заемите може да има колебания в големи граници.

Дори 1.5 процентни пункта да не ви изглежда толкова много като разлика между две банкови предложение, това е сериозна разлика. Например:

Ако изтеглите заем от 100 000 лв. за срок от 25 г. при ГПР от 3%, каквито предложения се предлагат в наши дни, то за целия срок на погасяване на заема ще върнете общо 141 487,40 лв. При ипотечен заем с ГПР от 4.46%, следва да върнете на кредитора цели 164 691 лв. или с близо 23 000 лв. оскъпяване!

Потребителски заеми

Потребителските заеми са много достъпен и практичен начин за получаване на финансова помощ особено през настоящата година поради намаляването на лихвите. Този вид кредити е много гъвкав и ефективен начин за получаване на средства за закупуване на лека кола, мебели, електроуреди и други.

Вече може да се срещнат заеми, чиито ГПР е под 6%, което е малко повече от 2% повече от този на най-евтините ипотечни заеми към настоящия момент. Естествено, най-изгодните заеми в тази група имат и някои условия, като например превод на работна заплата в избраното дружество.

Потребителските заеми са много достъпни за клиентите, благодарение на следните фактори. За тях клиентите получават одобрение по много по-лесни процедури от тези на банките и имат по-малко допълнителни съпътстващи ги разходи като време и средства, в сравнение с ипотечните кредити, например.

Цената на този вид задължения поевтиня изключително много през последните няколко години в синхрон със спада на лихвите по всички видове заеми, на с много по-резки темпове. Това доведе до повишаване на жизнения стандарт, тъй като потребителите започнаха да си купуват продукти с по-високо качество на по-скъпа цена

Кредитни карти

Тези карти добиха популярност в последно време, тъй като те имат много предимства, от които хората могат да се възползват. Те, обаче, имат и някои недостатъци. Това не е високата лихва, а рискът да попаднете във „вечната спирала“ на задлъжнялост.

Ако изхарчите лимита по вашата кредитна карта напълно и вземете решение да плащате само минималната погасителна вноска, то не забравяйте следните неща.

Една кредитна карта с лимит от 2 хил. лв, лихва от 18% и минимална погасителна вноска от 2 процентни пункта по използвания размер, ще трябва да се погасява като задължение 370 месеца, което е повече от 30 г.

Ако бяхте се информирали предварително, можехте да потърсите по-малки лихви по кредитната ви карта. Според статистка, направена в САЩ, 8 от всеки 10 клиента на кредитни карти, пожелани намаляване на лихвения процент, са ги получили.

Това означава, че ако разполагате с 5 000 лв. баланс н картата и погасявате по 150 л. на месечна база при ГПР 15%, вие ще сте погасили над 850 лв. по-малко под форма на лихва за годишна база от това, ако ГПР ви е 20%.

Клиентите, които не са доволни от големия ГПР, имат право да се обадят на своя картоиздател или да отидат до физически офис на банката и да поискат намаляване. Това е равностойно на това да имате възможност да спечелите от лотарията на 80%. Защо да пропускате шанса да спечелите?

Факт е, че не само българинът се притеснява и изпитва неудобство да преговаря с издателя на кредитната карта. В САЩ също, макар че това е страната на най-големия пазар на такива карти въобще. Статистиката сочи, че дори там само 1 на всеки 5 ползватели на кредитни карти, се е интересувал от намаляване на този процент от своята банка. Едно такова искане може да бъде формулирано като желание да ви бъде заличена начислена такса за просрочен дълг или намаляване на лихвата по кредитната ви линия.

Продукти на изплащане

стоков заем

Правилният начин за закупуване на продукти на изплащане е с помощта на кредитни инструменти, които да не водят до оскъпяване за самия артикул. Повечето големи вериги търгуват с определени стоки с определени изисквания на партньорство с кредитни организации. Обикновено изискванията към една такава покупка ще е да ви се издаде кредитна карта.

Имате право да закриете тази кредитна линия, като закриете картата, след като напълно погасите сумата по продукта, в случай, че не желаете да я използвате повече.

Това е значително по-добра опция, обаче, в сравнение с това да закупите артикул, който ще се оскъпи с повече от 30%, само след година. В случай, че закупуването на продукта на изплащане ще го оскъпи с 30% или повече, по-добрият вариант за вас ще бъде да използвате потребителски заем, чиито разход ще е около 5 пъти по-нисък.

Източник: vsichki-krediti.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече