събота, септември 25, 2021

Какво да подарите за Св. Валентин?

Обикновено хората по света(включително и в България) се разделят на 3 типа, когато дойде денят на Свети Валентин. Тези, които не го празнуват по ред причини; тези, които го празнуват по „традиционния“ начин с типичен комерсиален подарък; и тези, за които празникът е повод да измислят страхотни начини да зарадват и изненадат любимия/любимата на този ден. Ако все още не сте измислили какво да подарите на днешния ден, ето ви малко история, традиция и обичаи, които може да ви дадат добри идеи как да изразите любовта си към най-скъпите същества.


Така или иначе 14 февруари се възприема за традиционен ден, на който влюбените в определени култури изразяват любовта си. Изпращат се картички с любовни послания, често анонимни, наречени „валентинки“. Модерните символи на Св. Валентин са предмети във формата на сърце и фигурки на бога на любовта Купидон. Още от 19 век писането на любовни послания на ръка е заменено от изпращането на масово произвеждани пощенски картички. Според Световната Асоциация за Пощенски картички, на този ден обикновено се изпращат около един милиард пощенски картички, превръщайки го във втория по изпращане на картички в света след Коледа. Асоциацията също така е изчислила, че жените купуват около 85% от валентинките.

Историята на празника може да се проследи назад до Деня на Св. Валентин, празнуван от Католическата църква. Денят се свързва за първи път с романтична любов, когато през късното Средновековие е формирана концепцията за романтичната любов въобще. Преди това хората не са се женили по любов, а по ред други причини – финансови, за запазване на благородното си потекло, други.

Има много предположения за произхода на празника на Св. Валентин. Има теории, че това е денят, на който родителите на младежите и девойките ги срещали за първи път, за да се опознаят. Според вярванията в средновековна Англия и Франция, това бил денят, когато птиците се чифтосвали.

Историята на Св. Валентин е забулена в мистерия. Днес Католическата църква признава поне три вида светци ,наречени Св. Валентин. Всички те са обявени за мъченици.

Според една от легендите св. Валентин е бил свещеник, който е служил в Рим през III век. Когато император Клавдий решил, че от неженените мъже стават по-добри войници отколкото семейните, той забранил брака и го обявил извън закона. Валентин, осъзнавайки несправедливостта на декрета, се противопоставил на Клавдий. Той продължил тайно да изпълнява брачни церемонии. Когато разкрил дейността му, Клавдий го осъдил на смърт.

Други легенди разказват, че Валентин е помагал на християни да избягат от жестоките римски затвори, където те често са били бити и измъчвани.

Св. Валентин по света

САЩ
Св. Валентин е вторият по важност празник в САЩ, след 25 декември(Коледа) и даже е приет за национален празник.
На всеки 14 февруари американците си разменят огромни количества шоколадови бонбони, цветя и подаръци, както и най-различни плюшени играчки-мечета:)

Европа

Германия
Немците празнуват този ден, почитайки техния Св. Валентин от Раетия(от V в.). В църквите той е изобразяван като защитник на малките деца.

Австрия
На т.нар. Sankt Valentin улиците са пълни с развълнувани любовни двойки

Скандинавия
Датчани си разменят „прозрачни“, празни любовни картички, написани със симпатично мастило, които могат да се прочетат само ако ги държиш към светлината или до свещ. Обикновено те изобразяват влюбен, който подарява подарък на любимата си. Хората също така си пишат кратки анонимни хумористични послания, наречени „gaekkebrev“, и ако получателят познае от кого е изпратеното стихче, му дават яйце на Великден.

Англия
Традиционно влюбените си разменяли нарисувани сърца и цветя, което явно е дало на света съвременната идея за подаряване на цветя на този ден. Цветарите трябва да благодарят на англичаните за този обичай.

Франция
През 1965 г. се провежда първият Фестивал на Влюбените в малкото селце Св. Валентин в провинция Индре. Събитието и до сега се спонсорира от всички големи френски цветари и бизнескорпорации. Друга много популярна традиция, спазвана в някои региони на Франция, е свързана с фестивали наречени „Факлите“. На първата неделя от Великденските пости, Св. Валентин раздавал подаръци, държейки факла в другата ръка. Тя била обвита в лозови клонки, за да гарантира благоденствие и богата реколта. В Лорейн на 14 февруари, всички момчета се събирали и написвали на един лист имената на момичетата, който харесвали. Това бил т.нар.“saudée“ фестивал. На другия ден момчетата публично обявявали кое момиче искат за годеница. Ако някое момиче било обявено от повече от едно момче, решението се взимало от специално жури.

Италия
„Baci Perigini“ – специалните сладки във формата на сърце са традиционен символ, разменян между влюбените на 14 февруари. Всяка „целувка“(bacio) съдържа любовно послание за любимата/любимия

Уелс
Уелсците си подаряват чаени лъжици, декорирани с ключалки. Това означава, че на човека на когото подаряват лъжицата, те казват „Ти си отключил сърцето ми“.

Източна и Централна Европа
На младите момичета се подарявали нови дрехи. Нищо странно, с изключение на факта, че се очаквало да се оженят за човека, който прави подаръка.

Русия
Ако сте запланували да подарявате цветя на рускиня (разбира се рози), задължително обърнете внимание, че те трябва да са нечетен брой, защото ако са четен – това е лоша поличба, и означава, че вероятно повече няма да я видите.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече