сряда, октомври 16, 2019

Какво се случва с храната, която остане от шведската маса?

Има различни начини за „рециклиране“ на останалата храна в хотелите

Все по-честа практика в хотелите е изхранването да става с бюфет, но малко от гостите на хотела се питат какво става с остатъците от храната след закуска или обяд. Логично е да се предположи, че е малко вероятно да се изхвърлят толкова огромни количества храна. Тогава какво се случва с храната от шведската маса?

Ако след всяка закуска или обяд се изхвърлят стотици килограми храна, това със сигурност ще доведе хотелите до фалит. Другият вариант е да се увеличават цените, но пък в условията на конкуренция повечето от местата за почивка се стараят да задържат ниски цени.

Доказано е, че „all inclusive“ системата е практически без отпадъци или поне с минимални такива. Защо? Защото в повечето случаи храната, останала след закуска, се използва за приготвянето на обяд или вечеря.

Например след закуска остават парчета месо. Това е отлична основа за създаване на ново ястие за обяд – можете да го добавите към пилафа, или да направите соте от месо и зеленчуци, можете да използвате тази съставка за приготвяне на месна салата.

След вечеря има и продукти, които се обработват и от тях се приготвя „нощна“ супа. Това ястие обикновено се сервира за туристи, които пристигат след полунощ.

С други думи, туристите също често ядат онова, което са имали преди закуска или обяд.
На почивка си заслужава да се въздържате от различни супи и особено от пюрета. Малко вероятно е да разберете от какво е направено това ястие, тъй като съставките се раздробяват до хомогенна маса.

Също така не се препоръчва да се ядат сложни ястия от бюфета. Например, това може да са задушени зеленчуци със сос, задушено месо в сос и др. Много е вероятно те да са преработени остатъци от предишния бюфет от деня.

По-добре предпочитайте прости и лесни ястия – обичайното парче печено месо, отделна гарнитура, отделни зеленчуци. Само в този вариант ще ядете качествена и здравословна храна.

Все пак трябва да знаете, че не всички отпадъци се използват за приготвяне на нови ястия. Храна от чиниите на туристите често отива направо за хранене на животни, предимно котки, кучета и пилета.

Цикълът на преработката на храни трае не повече от 1 ден, така че доста трудно ще намерите гниеща или развалена храна.

Източник: Fakti.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече