понеделник, декември 9, 2019

Какво ще стане, ако покрием Антарктида с изкуствен сняг?

Учени еколози предлагат разнообразни начини за справяне с топенето на ледниците на Антарктида и покачването на морското равнище.

В нова статия в списанието Science Advances се предлага необичаен подход за стабилизиране на антарктическата ледена покривка.

Еколозите от институт в Потсдам, специализиран в изучаването на климатичните промени, отбелязват, че най-голям принос за покачване на нивото на Световния океан има топенето на западноантарктическите ледници Пайн Айлънд и Туейтс.

Моделиране е показало, че дори ако човечеството предприеме най-строги мерки за намаляване на парниковите емисии в атмосферата, ледниците ще продължат да се топят. Процесът няма да се ускори, но вече затоплената вода ще продължава да откъсва парчета от ледниците.

В качеството на решение на проблема учените предлагат да се организира мощен снеговалеж.

За да се противостои на климатичните промени, за 10 години трябва да се осигури около 7400 млрд. тона снежна маса. Това количество ще бъде достатъчно, за да се понижи морското равнище с два милиметра на година.

Проблемът, който стои пред реализацията на идеята на учените, е, че в момента човечеството не разполага с толкова мощни генератори на изкуствена снежна покривка.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече