четвъртък, септември 23, 2021

Канада отмени визите за гражданите на Чехия и Латвия

Канада премахна визовия режим за Чехия и Латвия. За гражданите на други 6 държави от ЕС обаче визите остават. Това са България, Унгария, Литва, Полша, Румъния и Словакия. Решението да не се изискват повече визи за чехи и латвийци е взето в резултат на промяна, която се изисква за новите членове на Европейския съюз.

На 31 октомври министърът на по въпросите на имиграцията и гражданството Даян Финли съобщи, че Канада премахва визовия режим за Чехия и Латвия.

„След сериозни анализи Канада реши да премахне визите за гражданите на Чехия и Латвия“, заяви министърът по въпросите на гражданството и имиграцията Диян Финли. Решението влиза в сила незабавно.

За гражданите на шест други държави от ЕС ( България, Унгария, Литва, Полша, Румъния и Словакия) обаче визовият режим остава в сила, за да се гарантира, че те ще се върнат в родината си след разрешения им престой в Северна Америка, съобщава в.“Дневник“. Канадското министерство на имиграцията обяви, че всяка страна се обсъжда поотделно, като крайната цел е всички страни-членове на ЕС да бъдат освободени от визи.

Даян Финли посочи, че правителството в Отава работи за „свободно и сигурно движение на хора между ЕС и Канада“ и за постигане на безвизов режим за всички страни членове на Европейския съюз.

През миналата година са издадени 8400 визи за чехи и латвийци, като огромното мнозинство – 7300 – са били за чехи.

Ограниченията предизвикват напрежение между Канада и Европейския съюз. Канадците пътуват безвизово където пожелаят в 27-те страни от ЕС и Брюксел настоява всеки 493 милиона граждани на страни от съюза да се ползват със същата привилегия в Канада.

В преговорите с Отава се настояваше до края на 2007г. поне още една държава да получи отмяна на визовия режим, а за останалите тази стъпка да бъде предприета през първата половина на 2008 г. Ако Канада не стори нужното, „ще бъдат предприети съответни мерки“, предупреждават представители на Брюксел без уточнение какво биха могли да сторят в Европейската комисия или в столиците на визовите държави.

Чехия и Канада премахнаха на двустранна основа визите още през октомври 1996 г. След това обаче Отава върна едностранно визовия режим, защото вълна от чешки роми заля Северна Америка.

Проблем с визовия режим за новите членове на ЕС имат и САЩ. Там също е в ход промяна, която да премахне дискриминационния режим, позволяващ безвизови пътувания за граждани от Западна Европа и забраняващ тази свобода на тези от Източна Европа.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече