събота, май 15, 2021

Кантарджиев: Ваксината е един от начините да се прекрати пандемията

Проф. Тодор Кантарджиев даде експертно мнение за ваксината против ковид. Както е известно, ваксинацията у нас трябва да започне през януари.

Ваксините е единият от начините да се прекрати пандемията. А не да се плашим всеки път като звънне телефона кой е болен и кой ще влиза в болница.Това заяви в ефира на Нова телевизия  директорът на НЦЗПБ проф.Тодор Кантарджиев.

По думите му трябва да се направи една хубава кампания за ваксините и да се покажат цифри, за да се види как действат те. Предвидени са доста ваксини. Първата пратка не е дошла все още. На 29 декември Европейската комисия трябва да каже „да“ на ваксините. Ваксината трябва да е брилянтна. 40% от хората със странични ефекти обясняват, че са вдигнали температура, имат болки в мускулите, главоболие“, обясни още той, пише Novini.bg. 

„Ноцебо ефектът е когато знаеш, че едно лекарство ще ти навреди. Плацебо е когато може и вода да ти дадат, но състоянието ти да се подобри, защото си убеден, че ти помага“, каза проф. Кантарджиев.

„Голяма част от обществото трябва да се ваксинира“, допълни той.

Всеки си има индивидуален избор – дали да се ваксинира или да не се. Не е редно хората с подтиснат имунитет да се ваксинират с ваксини с жив вирус, а трябва да изчакат пептидните ваксини, които ще излязат март месец. Що се отнася до хората с алергии, той заяви, че те не трябва да изчакват. Ваксината на rfizer е с ниска алергичност, категоричен е проф.Кантарджиев.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече