понеделник, август 2, 2021

Китайските банки отпускат на Tesla кредит от $1,29 милиарда при най-ниска лихва

Този понеделник, на 30 декември Tesla започва доставките на електромобилите Model 3, сглобени в гигантската фабрика в Китай.

Gigafactory 3 в Шанхай е първото предприятие на Tesla извън пределите на САЩ. Строителството на тази фабрика започна през месец януари тази година, като още през октомври стартира работа първата поточна линия за сглобяване на Model 3. Тоест, този огромен завод бе построен и започна да работи в рамките на рекордните десет месеца. След като и втората поточна линия започне да работи, Tesla възнамерява да произвежда минимум по 1000 електрически седана на седмица. Ще има поточна линия и за моделите Model Y. Пълната производствена мощност на това предприятие е 250 000 електромобила годишно.

Първите 15 купувача, които ще получат електромобили на 30 декември са служителите на Tesla. Масовата доставка на Model 3 ще започне преди началото на китайската Нова година, която настъпва на 25 януари. На 30 декември ще бъдат доставени електрическите автомобили от първата партида на хората, които първи са поръчали Model 3. Reuters допълва, че заводът започва доставките на електромобили само 357 дни след началото на строителството, което е абсолютен рекорд.

Днес, сглобеният в Китай Model 3 струва 355 800 хиляди китайски юана (около $50 800). За сравнение, в САЩ този електромобил се продава при начална цена $39 900 (без каквито и да било отстъпки). Но съвсем наскоро Bloomberg съобщи, че през втората половина на 2020 година цената на електромобилите Model 3, сглобени в Китай, се очаква да падне с 300 000 юана ( до $42 900) чрез използване на китайски компоненти и части.

Към днешен ден Tesla изключително активно строи фирмени станции за бързо зареждане на електромобилите и сервизни центрове за обслужване и ремонт. Освен това, правителството на Китай осигурява много широка поддръжка на Tesla – Gigafactory 3 е първото предприятие за сглобяване на автомобили в Китай, което изцяло принадлежи на чуждестранна компания. Вчера министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай заяви, че включва Model 3, сглобен в Китай, в списъка с новите превозни средства, които са освободени от данъци при закупуването. А през месец август министерството освободи от данъци всички електромобили на Tesla.

Началото на продажбите на китайските Model 3 няма да се отрази на финансовите тримесечни резултати на Tesla. Ефектът ще се забележи във финансовия отчет от първото тримесечие на 2020 година.

Сега Tesla съобщи за сключването на нов договор с китайските кредитори. В рамките на този договор Tesla получава кредит от 9 милиарда китайски юана ($1,29 милиарда). Кредитът е отпуснат за срок от пет години, а лихвата е по-ниска от базовия лихвен процент на Китай. Банките предлагат подобни лихвени проценти само на своите най-добри клиенти. Според договора за кредит, част от финансовите средства могат да се използват за рефинансиране на предишния китайски кредит от 3,5 милиарда юана, който трябва да бъде погасен до 4 март следващата година.

Източник: Kaldata

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече