вторник, юни 28, 2022

Комунист бе избран за президент на Кипър

Веднага след избирането си Деметрис Христофиас заяви, че основен приоритет в неговата работа ще бъде да обедини разделената страна. Той уточни, че вече има уредена среща с Мехмед Али Талат, президент на непризнатата от никого Турска република на о-в Кипър.

Лидерът на комунистическата Прогресивна партия на работниците Деметрис Христофиас печели 53,36% от гласовете срещу 46,64% за кандидата на десните сили Йоанис Касолидис.

Непосредствено след обявяване на резултатите Мехмед Али Талат, президентът на турската република на о-в Кипър се е обадил на Христофиас да му честити победата. Двамата са изразили желание да се видят възможно най-скоро и да обсъдят статута на острова.

По-късно пред свои привърженици, новият президент обяви, че ще “протегне ръка за приятелство” към турския си колега. Според Христофиас двамата президенти трябва да работят за осигуряване на мира и спокойствието на гражданите на острова.

Мехмед Али Талат е признат за президент единствено от република Турция.

Победата на Христофиас бе посрещната с редица тържества в Никозия и гръцката част на Кипър. BBC съобщава, че празнуващите са развявали знамена с образите на Ернесто Чегевара и Ленин.

Анализаторите отчитат, че на новия президент му предстои много трудна работа, ако иска да сближи разединения остров. Между двете страни има много неразрешени въпроси като например статута на гръцките и турски бежанци.

Остров Кипър е разделен от 1974 г., когато Турция окупира северната част, с което предотвратява опит на гръцките жители на острова да се обединят с Гърция.

Турция създава свой протекторат в окупираната част, но до този момент той не е признат от никоя страна.

Неразрешеният конфликт относно Кипър до този момент е сериозна пречка за Турция по пътя й към членство в ЕС.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече