неделя, май 31, 2020

Кой е факторът, определящ как ще остареем

За да продължава животът, клетките на тялото непрекъснато трябва да се делят, създавайки свои точни копия – млади и пълни с енергия. Новите клетки на свой ред също започват да се делят. Този процес продължава с години, през които организмът ни е здрав и не ни създава проблеми.

И после изведнъж… започваме да стареем. Но защо? Нали клетките се обновяват и теоретично биха могли да живеят вечно?

Щом това не се случва, значи в тялото ни има някой строг надзирател, който в определен момент заявява: „Време е за пенсия!“ и послушните клетки спират да се делят.
Звучи ви неправдоподобно?

Молекулярният биолог д-р Елизабет Блекбърн открива този „надзирател“ и подробно изучава механизма на неговата работа, за което през 2009 година получава Нобелова награда по физиология и медицина.

Оказва се, че за нашата младост и дълголетие отговарят теломерите – повтарящи се сегменти от некодирана ДНК, които живеят в краищата на хромозомите. Доктор Блекбърн установява, че именно теломерите са бутонът за изключване, който определя кога една клетка спира да се дели. Защото с всяко следващо делене на клетката теломерите се скъсяват и скоростта на тяхното износване определя колко бързо остаряват клетките и кога ще умрат. А това се случва, когато теломерите са станали критично къси. Тогава настъпва старостта и организмът започва да боледува.

Нали се сещате за защитните пластмасови краища на връзките за обувки? Наричат се накрайници. Работата на тези накрайници е да предпазват връзките от разплитане. А сега си представете, че връзките ви за обувки са вашите хромозоми – онази структурна част вътре в клетката, която е носител на генетичната ви информация. Теломерите приличат на тези накрайници; те образуват малки шапчици в края на хромозомите и предпазват генетичния материал от разплитане. Те са накрайниците на остаряването. Но с времето теломерите имат склонността да се скъсяват.

Когато накрайниците на връзките за обувки се износят твърде много, връзките стават неизползваеми. Спокойно можете да ги изхвърлите. Нещо подобно се случва и с клетките. Когато теломерите станат прекалено къси, клетката окончателно спира да се дели.

А колкото по-дълга е тази пластмасова пластинка в края на връзката, толкова по-малко вероятно е тя да се разнищи. В случая с хромозомите, колкото по-дълги са теломерите, толкова по-малко вероятно е в клетката да се задейства сигнал за тревога или да настъпи промяна в структурата на хромозомите.

Учените обаче стигат до смайващото откритие, че тези краища на хромозомите всъщност могат да се удължават. В резултат на това остаряването се оказва динамичен процес, който може да се ускори или забави, дори да се обърне. Остаряването не е задължително да бъде, както толкова дълго се смяташе, еднопосочно спускане по хлъзгавия склон на физическата немощ и разпад. Въпросът не е дали, а по какъв начин ще остареем, и това до голяма степен зависи от клетъчното ни здраве.

Оказва се, че можем да влияем на процеса на стареене!

Д-р Блекбърн и здравният психолог д-р Елиса Епъл посвещават много години на научна работа, за да открият онези механизми, които влияят върху процеса на съкращаване на теломерите и съответно върху здравето и дълголетието. И това са прости и ефективни действия, промяна в ежедневните ни навици, които могат да „отложат“ старостта и да ни осигурят дълги години, в които сме в добро здраве, изпълнени с енергия и жизненост.

Чували сме много пъти колко е важен сънят, физическите упражнения, стресът и начинът на хранене за нашето здраве. Но сега за пръв път имаме шанса да надникнем в сърцето на клетката и да разберем как функционира човешкият организъм и как точно начинът на живот влияе на здравето и дълголетието на клетъчно ниво.

Източник: Gnezdoto.net

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече