петък, април 10, 2020

Лекима и в Китай: Над 700 000 са евакуирани

Властите в Китай са евакуирали близо един милион души заради мощния тайфун Лекима, връхлетял източната част на страната рано тази сутрин, съобщават световните медии. Припомняме, вчера централната метеорологична служба на Китай обяви код „червено“ – най-високото ниво на тревожност, заради приближаването на тайфуна.

Днес Лекима нахлу с максимални пориви на вятъра от 52 метра в секунда. Това е деветият тайфун, който достига източното крайбрежие на страната.

По данни на синоптиците в югоизточните райони на Китай се очакват силни пориви на вятъра и обилни дъждове. Има опасност и от наводнения.

До момента са евакуирани над 700 000 души. От тях 110 000 са настанени в 12 000 приюта. Общо 288 полета са отменени, а движението на влаковете частично е спряно. Местните власти мобилизираха около хиляда спасители, 150 пожарни машини и повече от 153 спасителни лодки.

В Шанхай са евакуирани 253 000 души, железопътният трафик, включително магистрални влакове, също са спрени. До момента тайфунът е съборил близо 3 000 дървета и сто електрически стълба.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече