четвъртък, октомври 21, 2021

Левът отива в историята. Откога ще плащаме в евро

От 1 януари 2024 г. ще започнем да плащаме с евро. Това е планираната дата за влизане на България в еврозоната. Датата е посочена в проект за промени в постановление на Министерски съвет, с което се създава Координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната.

Страната ни активно се готви приемането на единната валута. До края на юни 2021 г. Координационният съвет трябва да разработи проект на Национален план за въвеждане на еврото в България. Щом планът бъде готов, започва практическата подготовка на страната ни за приемане на еврото, която ще отнеме около 3 години.

Съветът ще бъде ръководен от министъра на финансите и управителя на БНБ, в него ще участват и няколко зам.-министри, шефът на ДАНС и висши служители от Министерството на финансите. Могат да участват и хора от местната власт, неправителствени организации, представители на бизнеса, които имат отношение към разглежданите въпроси.

В подготовката за приемането на еврото ще се включат и зам.-министри на финансите и икономиката, подуправители на БНБ, членове на Комисията за финансов надзор (КФН) и др. Те ще гарантират, че държавните и частните финансови системи на България ще преминат успешно в новата валута.

Определени са и отговорностите на различните институции по приемането на еврото. Например БНБ ще отговаря за софтуера на банкоматите, за да се гарантира, че те ще работят в банкноти евро. Централната банка отговаря и за дизайна на българските евро монети.

Както е известно, България ще приеме новата валута при сегашния обменен курс между еврото и лева. Въпреки това експертите съветват да не бързате да обръщате левове в евро, защото това може да ви донесе загуби. Отначало доходите ни като заплати, пенсии, хонорари и др. ще преминат в новата валута. После и цените ще преминат в евро. Замяната на лева с еврото ще премине гладко, уверява управителят на БНБ Димитър Радев.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече