неделя, октомври 24, 2021

Либия влезе в Съвета за сигурност на ООН

Общото събрание на ООН избра нови пет непостоянни страни-членове на Съвета за сигурност. Това са Либия, Виетнам, Буркина Фасо, Хърватия и Коста Рика. Непостоянните членове имат двугодишен мандат. Либия и Буркина Фасо влизат за втори път в Съвета за сигурност на ООН.

Либия е една от новоприетите непостоянни членове на Съвета за Сигурност на ООН. Тя беше избрана без противопоставянето на администрацията на американския президент Джордж Буш, въпреки съмненията че САЩ можеше и да не подкрепи членството й заради атентата в Локърби през 1988 г, съобщава Асошиейтед прес.

Преди една година САЩ извади Либия от списъка на страните, подкрепящи тероризма. Либия бе обвинена за атентата над самолет на компанията Пан Ам, за който през 2003 г. страната официално пое отговорност.

Либия ще бъде един от непостоянните членове на Съвета за сигурност на ООН в следващите две години. Страната е била член на Съвета за сигурност през 1976-77 г. Правозащитни организации протестираха срещу това решение с аргументите, че страната е недемократична. Според тях Либия няма място в орган, който решава изпращането на военни сили или налагането на санкции.

Останалите нови държави, които бяха избрани да влязат в Съвета за сигурност на ООН в периода от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2009 г., са: Виетнам, Буркина Фасо, Хърватия и Коста Рика.

Виетнам и Буркина Фасо спечелиха безпроблемно необходимите две трети от гласовете на Общото събрание на ООН за квотите за Африка и Азия. Виетнам бе избран за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за пръв път в историята си. Буркина Фасо става член на Съвета за втори път.

Хърватия и Чехия водиха остра битка докрай за единственото място, полагащо се на Източна Европа, но накрая хърватите спечелиха. Коста Рика победи Доминиканската република в борбата за представител на Латинска Америка. И двете страни-победители трябваше да отидат на втори вот, за да влязат в съвета.

Петте новоизбрани непостоянни членове на Съвета заменят Конго, Гана, Катар, Словакия и Перу.

Съветът за сигурност на ООН е най-мощният орган на ООН. Той е натоварен със задачата да съблюдава за мира и сигурността между нациите. Съветът за сигурността има властта да взима решения, които правителствата на страните-членове трябва да изпълнят съгласно Устава на ООН.

Всяка година Общото събрание на ООН избира пет непостоянни членове в 15-местния Съвет за сигурност. В Съвета има пет постоянни членове, които единствени имат право на вето – САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания. Останалите десет членове се избират с двегодишен мандат измежду петте регионални групи.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече