неделя, септември 27, 2020

Максим Стависки получи условна присъда от 2,5 години

Бургаският окръжен съд осъди условно световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. Присъдата му е за две години и шест месеца условно лишаване от свобода с пет години изпитателен срок. Максим Стависки трябва да плати по 90 000 лева обезщетение плюс лихвите на родителите на загиналия Петър Петров, както и по 4815 лева за имуществени вреди.

Окръжният съд в Бургас осъди условно световния шампион Максим Стависки на две години и шест месеца лишаване от свобода, с пет години изпитателен срок. Съдът постанови да му бъде отнето свидетелството за правоуправление на моторно превозно средство за срок от четири години. От този срок ще бъде приспаднат срока от датата на катастрофата досега.

Съдът призна за виновен Стависки за това, че на 5 август 2007 г. при управление на автомобила си в пияно състояние, е нарушил Правилника за движение и е причинил по непредпазливост смърт на Петър Петров и тежка телесна травма на Мануела Горсова.

Бургаският съд реши още на родителите на загиналия Петър Петров да бъдат присъдени по 90 000 лева плюс лихвите за причинени неимуществени вреди и по 4 815 лева обезщетение за имуществени вреди.

Световният шампион по фигурно пързаляне ще трябва да заплати и 80 000 лева обезщетение за неимуществени вреди на Мануела Горсова, която пострада сериозна при инцидента. Искът на нейната защита беше за 2 милиона лева.

Максим Стависки трябва да плати и съдебните разноски на гражданските ищци по делото.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок.

Адвокатите на родителите на загиналия при катастрофата Петър Петров и бащата на пострадалата Мануела Горсова – Красимир Горсов, са категорични, че ще обжалват решението на съда.

Представителят на държавното обвинение прокурор Ангел Георгиев каза, че ще се запознае по-подробно с мотивите на съда за условната присъда и след това ще прецени дали ще обжалва.

Защитата на Стависки заяви, че ще се запознае детайлно с мотивите на съда и тогава ще реши дали да обжалва, въпреки че решението на съда съвпада с тяхното желание присъдата да бъде условна.

Максим Стависки е обвинен за шофиране след употреба на алкохол с 1, 29 промила (доказано и от направената проба на кръвта) и причиняване на катастрофа със смърт на едно лице и тежка телесна повреда на друго.

Малко след като съдът даде ход на делото, Стависки се призна за виновен.

Адвокатите Явор Нотев и Росен Кожухаров, които защитават фигуриста, поискаха делото да се гледа по съкратената съдебна процедура, без да се изслушват допълнително свидетели, въпреки че това е в ущърб на техния клиент. Поради тази причина присъдата на Стависки беше произнесена още днес.

За частен обвинител и граждански ищец по делото беше конституирана Мануела Горсова (която пострада тежко при инцидента), чиито временен представител ще бъде нейният баща Красимир Горсов. Адвокат на Горсов е Христо Христов.

Бащата на Мануела отново внесе своя иск за 2 милиона лева за нанесени неимуществени вреди, който не беше удовлетворен.

Преди да влезе в съда, Горсов заяви, че не иска тези пари за себе си, а изцяло за лечението на дъщеря си. „Аз не съм на зор, има човек, който поема лечението на детето и той се казва Петър Христов. Но аз съм против той да го поема“, каза Горсов.

Той поясни още, че лекарите от Военна болница са на мнение, че за Мануела ще е по-добре да замине за Израел, където дават шансове за нейното излекуване. След десетина дни обаче ще е напълно наясно колко ще струва това лечение и престоят й в Израел.

„Много съжалявам за това, което се случи. Искрени съболезнования на семейството на Петър. Надявам се Мануела да се оправи, надявам се и на справедлива присъда, това бяха последните думи на Максим Стависки днес в залата.

На предишното заседание на 10 януари магистратите отхвърлиха гражданския иск на брата на загиналия в катастрофата Петър Петров, който настояваше за 5000 лева обезщетение. Съдът обоснова отхвърлянето на този иск с това, че братът на Петров – Валентин Петров – е получил леки телесни повреди и в момента те не са предмет на настоящото дело.

Съдът обаче призна искането на родителите на загиналия Петър Петров – Денка Петрова и Георги Петрова – да бъдат обвинители в гражданския иск по делото, както и исканото от тях обезщетение в размер на 500 000 лева – по 250 000 лева за всеки от родителите.

Катастрофата, в която участва Максим Стависки, стана на 5 август вечерта край река Ропотамо. При шофиране с несъобразена скорост Стависки навлиза в насрещното движение и удря челно „Хонда“-та на 23-годишния Петър Петров от Сливен. След удара с джипа на фигуриста в „Хонда“-та се блъска пътуващото зад нея „Ауди“. Петър Петров загина при катастрофата, а неговата спътничка Михаела Горсова пострада тежко и беше в кома.

Предвиденото наказание по закон за това престъпление е от 3 до 10 години лишаване от свобода.

По-рано Максим Стависки и защитата му поискаха максимално допустимата условна присъда – три години с петгодишен изпитателен срок и три години лишаване от свидетелство за правоуправление. Това предложение обаче беше отхвърлено от Бургаската прокуратура.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече