понеделник, май 23, 2022

Математик: Пикът ще е на 5 март със 70 000 заразени на ден

70 000 заразени с коронавирус на ден. Такъв модел показа в „Тази сутрин“ математикът проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика-БАН. Според този модел пикът с тези случаи за денонощие ще е около 5 март.

На въпрос какво може да спре този пик той заяви, че това е или локдаун, или ако хората се ваксинират.

Общопрактикуващият лекар и зам.-председател на БЛС д-р Николай Брънзалов заяви, че натискът върху болниците се повишава всеки ден. „Омикрон“ определено е доста по-заразен, но добрата новина е, че протича по-леко, допълни той. Боледуват обаче по-млади хора.

Обществото за съжаление е много маргинализирано по отношение на ваксините. Но има един голям процент, които се колебаят. Моят призив към тях е да си поставят ваксина, каза д-р Брънзалов.

При такава прогноза очакваме да се увеличи броят на хоспитализираните деца. Надяваме се други да боледуват леко. Ако не се предприемат мерки за ограничаване на контактите между децата и учителите, логично ще има все повече заразени и деца, които ще разпространяват „Омикрон, каза от своя страна д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Според нея е добре да се мине към онлайн обучение, докато започне да затихва вълната.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече