вторник, май 18, 2021

Мазнини, захар и сол: по колко е полезно?

Колко и какви видове мазнини, захари и соли са нужни на човешкия организъм, за да функционира правилно? Ако спазвате някои основни правила, бихте могли да се предпазите от някои широко разпространени болести.

Мазнини и мастни киселини

Мазнините доставят най-много енергия на човешкия организъм – около 9 килокалории/грам. Те би трябвало да покриват максимум една трета от ежедневните потребности от енергия, съветват експертите от Германското дружество по храненето.

Най-полезни са ненаситените мастни киселини, съдържащи се в растителното масло или рибата. Колкото по-течна е мазнината, толкова по-ненаситени са и мастните киселини в нея. Наситените мастни киселини увеличават нивото на холестерина и се съдържат най-вече в животинските продукти като масло, месо или колбаси.

Те би трябвало да покриват не повече от 10% от поеманите дневни калории. Не посягайте към т.нар. втвърдени растителни мазнини, които се съдържат в чипса, например, съветват експертите по хранене.

Захар

Т. нар. кристална захар се съдържа в огромен брой храни – включително и в такива, в които изобщо не би трябвало да се намира. Добавят я във всевъзможни продукти – кисело мляко, кетчуп и повечето готови ястия като замразените пици. Захарта се съдържа по естествен начин и в редица плодове и зеленчуци.

Максимум 10 процента от енергийните нужди на организма би трябвало да се покриват от кристалната захар. А това са 50 грама на ден. Същата доза важи и за онези, които предпочитат кафявата захар или меда, с който си подслаждат чая. С други думи: не приемайте повече от 50 грама захар на ден, за да бъдете здрави!

Сол

Човешкият организъм се нуждае от сол – най-добре е тя да бъде обогатена с йод и флуорид. За покриването на дневните нужди са достатъчни 1,5 грама сол. В никакъв случай не поемайте повече от шест грама сол на ден!

Средностатистическият германец обаче редовно надхвърля това ниво. Той приема достатъчно сол чрез хляба, месото и сиренето. Един кроасан, например, съдържа 0,4 грама сол, а една наденичка на грил – 2,2 грама. Проблемът е в това, че солта повишава кръвното налягане и увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Източник: Edna.bg

Подобни публикации
1 Коментар
  1. Иво казва

    Добра информация за да знаем какви са нормите, но на практика няма как да четем всеки етикет и да смятаме от кой вид, какво количество сме поели. Така или иначе най-вероятно и с обикновеното ежедневно хранене превишаваме нужните норми. Мисля, че по-важно е да можем да регулираме баланса на енергията – „приетата енергия да е равна или по-малка от изразходваната“ Така поддържаме постоянно тегло и тонус на организма.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече