понеделник, май 23, 2022

Медведев: Възможно е да стигнем до ядрена война с НАТО

Възможно ли е хората в Кремъл да натиснат „червеното копче“ и да дойде краят на света?

Рискът конфликтът в Украйна да прерасне в директен сблъсък между Русия и НАТО се увеличава

Това заяви днес бившият руски президент Дмитрий Медведев, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Медведев, който е заместник-председател на руския Съвет по националната сигурност, изтъкна, че оръжейните доставки на западните страни за Украйна и обучаването на украинските сили от западни инструктори „увеличават вероятността водещата се понастоящем прокси война да се превърне в открит и директен конфликт между НАТО и Русия“.

„Винаги съществува риск такъв конфликт да се превърне в пълномащабна ядрена война – сценарий, който ще бъде катастрофален за всички“, подчерта бившият руски президент.

Медведев, който беше президент на Русия от 2008 до 2012 г., когато Владимир Путин беше премиер, прави все по-твърди изявления през последните месеци, отбелязва Асошиейтед прес.

Преди дни от НАТО съобщиха, че не виждат непосредствен риск Русия да използва ядрени оръжия по време на операцията в Украйна. Това заяви зам-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана в интервю за телевизия Digi24.

„Не виждаме елементи от военен характер, които да показват използването на такива оръжия“, каза той. „Със загриженост обаче отбелязваме, че реториката по тази тема се засилва и по наша оценка това е по-скоро елемент на психологически натиск както върху Украйна, така и върху населението в страните от НАТО и в демократичните страни. Иначе не виждаме непосредствен риск от използване на такива оръжия“.

Джоана смята, че конфликтът в Украйна ще бъде продължителен. „Ситуацията на територията остава тежка“, каза той…Съдейки по това как изглежда положението на територията, по сили от двете страни, вероятно конфликтът ще бъде дълъг.

Заместник-генералният секретар на НАТО смята, че в момента няма военна заплаха за Молдова и Грузия. „Но ние предвиждаме провокативни действия под фалшив флаг, за да се създадат трудности не толкова за Република Молдова, колкото за украинските сили в Западна Украйна, близо до Одеса“, добави той.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.