вторник, септември 29, 2020

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: Искам да пусна първите 12 км от третата линия на метрото и да осигуря финансирането за нови 13 км

През новия ми мандат като кмет искам да пусна първите 12 километра от третата линия на метрото и да продължа работата и осигуряването на финансирането за нови 13 километра, продължение на третата линия на метрото, както и продължение на първата линия. Това каза кандидатът за кмет, издигната от коалиция ГЕРБ – СДС, Йорданка Фандъкова в предаването „Седмицата“ по Дарик.

„Готови сме с проучванията за пет трасета. За две от тях имам готовност да гарантирам финансирането. Изведох метрото като стратегическия проект на града. Мога да защитя и гарантирам неговото развитие. Разбира се, заедно с довеждащия транспорт, за да можем да гарантираме намаляване на трафика и по-чист въздух.

Заедно с изграждането на околовръстният път и вътрешните рингове, предвиждаме 40% намаляване на трафика през следващите години“, обясни тя.

Фандъкова посочи, че небостъргачи в София могат да се изграждат само в определена зона. „Това защитихме с промяната в закона през 2018 година. Това е зона, която да бъде близо до метро, да има осигурена транспортна инфраструктура. Това, което направихме вече и мина в Народното събрание, е ограничаване на височината на сградите в София в района на града до 75 метра. В подвитошката яка до 15 метра, както и в периферията на града“, каза тя.

По думите ѝ така се осигурява ниско строителство в тези зони. „Спряхме една много неприятна вратичка в закона, така нареченото строителство в ъглови имоти, което предполагаше абсолютно безконтролно строителство във височина. Това е спряно и то благодарение на усилията, които положихме за промяната на закона. В общия устройствен план ще се предвидят зоните, в които може да се строят и по-високи сгради. По общия устройствен план работим. За последните три години изградихме и създадохме споделената визия за развитие на София до 2050 година, която трябва да бъде приета от новия общински съвет до края на тази година и веднага да започне работата по промяната на общия устройствен план“, допълни Фандъкова.

Източник: Focus-news

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече