петък, юли 3, 2020

Meteobalkans: Студ посред лято, а в следващите дни още по-лошо

След рекордните жеги, обхванали Стария континент в последните дни на първия летен месец на 2019 и достигнат абсолютен рекорд от над 45 градуса, в иначе сравнително прохладната Франция през лятото, Арктика неочаквано се надигна и насочва студените си резерви към Централното Средиземноморие. Балканите също се нагорещиха доста, а у нас като горещи шампиони се отчетоха Санданското и Елховското поле с до 39 градуса, нищо общо с френските рекорди, пише meteobalkans.com.

Най-потърпевши от свръххладната вълна се очертава да са точно Източноевропейската низина и Балканите в разгара на лято 2019. Следващите дни, до 20 юли, изглежда да е с температури доста по-ниски, отколкото са нормалните до 33-34 градуса.

Сибирският антициклон на лятото – останалата ледена шапка

Лятото е в отпуск, но някои колеги определят това полярно нахлуване като сибирско, макар и над Западносибирската равнина и Средносибирското плато през летните месеци да не се установява зона на високо атмосферно налягане. Според тях през лятото Сибирецът не се руши, а се оттегля на север, над Северния ледовит океан, и кротко си чака есента над остатъците от ледената покривка.

Студените ядра, или остатъчният резерв на Арктика, който се е посвил, тъй като полярният ден при южния бряг на Баренцово море при северното пристанище Мурманск продължава до 22 юли, са разположени в източната и по-студената част на водния басейн.

Снежната граница на север от Москва, въпреки 20-часовият ден, падна до 500 метра, а в руската столица петък се очертава да е най-студеният ден, и вместо да е с плажни градуси – около 25 градуса, както подобава в разгара на лято 2019, няма да може да надминат 13, ще се установи субполярен климат за около 10 дни.

Устойчиво захлаждане и у нас в разгара на лятото, духа все от Арктика почти до 20 юли

Полярният циклон, втори поред за малко повече от 10 дни, изглежда ще повлече крак и ще обърне циркулацията към Балканите и цяла Източна Европа, и в голяма част Западна и Централна точно в десетдневието, което се явява разгар на лято 2019 г. Седмица и повече напред американският модел изчислява доста чести север-североизточни нахлувания.

Сега не е като през зимата да чакаме за голям студ прехвърлянето на ледени армии от Урал, към момента студеният резерв е над Баренцово море и над северните части на Карско, които са в непосредствена близост до полюса и останалата ледена шапка.

В края на юни, докато Западна и Централна Европа бяха приклещени от гореща вълна и Сахара бе стоварила цялата си гореща армия на континента, у нас полярен циклон премина през страната и на Петровден падна до 8-9 градуса във високите полета на Западна България, в Краището. Но тогава все пак си бе юни, а сега в разгара на лятото отново сходна обстановка, но със заявка за устойчива смяна на циркулацията и трайно захлаждане.

Потвърждение на студената нощ като за разгара на юли

Тази нощ може да се определи за най-студената или по-скоро много хладна като за 10-ти срещу 11-ти юли. На родните първенци Мусала и Вихрен температурите се очертава да се задържат около 1 градус за 2 поредни нощи. А след кратък опит за завръщане на топлото, през уикенда нов много хладен порив от Арктика и върховете са на кантар – аха да падне на нулата.

На старопланинският първенец очакванията са това да се случи, да закове на нулата днес сутринта, да се превърне в най-студеното място в държавата преди изгрев и да надмине покрива на Балканите по студ.

По-екстремно в следващите часове и прохладни дни до вторник

Очакванията са обаче по-екстремни явления в следващите часове с агресирането на хладната вълна, температурната разлика между загряваната в продължение на месец атмосфера на Балканите от горещите вълни ще започне да изстива и това може да предизвика и градушки и силни порои.

От сутринта валежните зони ще се изнесат към Босфора и Мала Азия и ще се установи свежо, а на запад и доста хладно време. В Тракия днес се очакват минимуми под 15 градуса, който праг е граница между лято и ранна есен.

След кратко повишение на температурите в петък и събота до отново летни над 25 градуса, в неделя нов приток на хлад откъм Арктика и нова валежна обстановка обхваща страната. Софийското поле доста ще поизстине в началото на следващата седмица максималните стойности ще се върнат на майски стойности 20-21 градуса.

След повече от месец жега може би ще усетим това захлаждане доста остро, щом по морето няма да успява да нагрее до 25 градуса, а ще задържа на 22-23 градуса. По-добре ще бъде, че няма да се изгаря така на слънце, но това са моментните сценарии при продължаваща север-североизточна циркулация, с постоянен приток на хладен приток откъм Баренцово море.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече