сряда, май 27, 2020

Министър Кирил Ананиев: Оформят се два варианта на Закона за здравето – мерките да се определят от министъра на здравеопазването или от парламента по предложение на правителството

Оформят се два варианта на Закона за здравето – мерките да се определят от министъра на здравеопазването или от парламента по предложение на правителството. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в „Неделя 150“ по БНР.

Попитан дали се страхува от толкова власт, министърът отговори: „Разбира се, че не ме е страх, тъй като никога не съм взимал индивидуално решенията с моите заповеди. Ние винаги сме взимали колективно решение заедно с моите колеги от Министерски съвет и колегите, разбира се от Оперативния щаб. Макар, че издавам самостоятелен административен акт, това не означава, че това е волята и решението единствено и само на министъра на здравеопазването“.

Той посочи, че на базата на разговорите в Правна комисия в Народното събрание и в пленарна зала, се оформят два варианта на окончателно приемане на законопроекта. „Единият вариант е, ако се запази сегашните текстове в проектозакона, не би трябвало да се променя философията на записаното в частта на здравеопазването. По-скоро може да се прецизират отделни понятия и дефиниции, за да няма противоречие в тълкуванията. Всички тези действия ще се съобразят с приетите на ниво ЕС и СЗО правила и дефиниции. Разбира се, възниква и втори вариант, втора хипотеза. Тъй като всички политически сили предвиждат да внесат днес докрая на работния ден предложения за промени, възможно е да се мине и към друг вариант на законопроекта, където взимането на решения за извънредна епидемична обстановка, да става от Народното събрание по предложение на Министерски съвет. Разбира се, на база на оценка, която ще се извърши от министъра на здравеопазването и главният държавен здравен инспектор“, каза още министърът.

Източник: Агенция Фокус

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече