четвъртък, октомври 21, 2021

Министър Вълчев: 59 стотинки за закуска на дете в училище са достатъчни, ако се ползват икономично

За закуските в училище е важно какви договори са сключени. Те трябва да отговарят на наредбите, на така наречените рецептурници, коментира за сутрешния блок по БТВ министърът на образованието Крисимир Вълчев.

„Вторият въпрос е с изпълнението. Имаме сигнали, че някои от нещата, които се доставят не се пресни. Третият проблем е с недостига на средства. Да, те никога не са достатъчни, но скоро бяха увеличени, надяваме се да направим още едно увеличение. 

Средствата има възможност да се използват за основна закуска. Когато децата ходят незакусили, тя трябва да бъде с по-висока енергийна стойност. Нашето мнение е, че средствата са достатъчни, ако се изразходват икономично и разумно. 

За подкрепяща закуска може да са недостатъчни. Това може да е банан или ябълка. Тези 59 стотинки може да се използват основно за купуване на плодове. Има деца от уязвими групи, които никога не закусват вкъщи. Други са винаги закусили и имат нужда само от подкрепяща закуска. В много училища това е по-добрият вариант, но трябва да се види мнението на родителите.  

Директорът контролира и  носи отговорност за доставките и качеството на храната. Надяваме се поне 15% да увеличим средствата за безплатните закуски в училище.“, коментира министърът.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече