понеделник, октомври 18, 2021

Мишки изяли архивите на ДАИ

Димитър Ганев пред Bpost

Служител на ведомството пише жалби, няма проверка на ЕК, казва шефът на „Автомобилна администрация“

Вече втори ден в социалните мрежи се разпространява видео, на което се вижда как роми товарят документи на ДАИ в камиони. Появиха се дори версии, че архивите на Изпълнителна агенция  „Автомобилна администрация“ са се изпарили.

Това е станало на 17 октомври т. г., веднага след като се разбрало, че Европейската комисия настоява да се извърши щателно разследване за грандиозните далавери в агенцията, свързано с продажбата на шофьорски книжки на неграмотни хора. По този повод потърсихме директора на Агенцията Димитър Ганев.

– Г-н Ганев, от вчера в социалните мрежи се тиражира информация, че архивите на ДАИ са изчезнали.

-Нищо не е изчезнало. Има правила за съхранение на архивите и всяка държавна институция работи по тези правила. Ако някой си мисли, че нещо може да се прави своеволно – просто се заблуждава.

– Има и видео от изнасянето на документите. Твърди се, че те се изчезнали заради искането на Европейската комисия за проверка на корупционни практики във ведомството.

-Каквото искат да прилагат – има правила и ние ги спазваме. Вие представяте ли си как ние ще решим да променим изискванията за съхранение на архивите на ДАИ.

-Къде са архивите ви в момента?

-Зависи какво ви интересува. А иначе в помещенията толкова се беше натрупало, че вече се появиха и мишки. Има едни служител, който беше уволнен, но беше възстановен на работа от съда. Аз съм го назначил отново.  Това е Иво Кръстев – той рови и той се занимава с тези неща. Не желая да се занимавам с неговите глупости.

– Разследва ли ви Европейска комисия за корупция и даване на шофьорски книжки на неграмотни бежанци срещу определени суми?

– Не желая да коментирам твърденията на този господин, както и да разказвам какво е правил той в минало време. Аз не мога ди си представя как някой може да твърди, че ние унищожаване тайно архиви? Има правила и наредби, които казват кои документи къде и колко години се съхраняват.

– У нас има много правила и закони, които обаче не се спазват. Питам ви – унищожавани ли са документи от шофьорски изпити?

– Аз твърдя, че ние спазваме законите. Има множество жалби от въпросния господин до различни институции. Кръстев е писал до прокуратурата, която отказа да образува каквито и да било досъдебни производства след извършени проверки. Фактът, че държавното обвинение не се е задейства е красноречив. От 4 години основното занимание на Иво Кръстев е това – да пише жалби до когото се сети. Аз съм директор на „Автомобилна администрация“ от година и два месеца и кой ли не ме проверява – Министерски съвет, омбудсмана и т.н. институции.

Тези клевети се разпространяват и от Кольо Босия, който очевидно уйдисва на акъла на Иво Кръстев. По отношение на последния – аз имам доказателства за простотиите, които е вършил като изпитвач през 2007 г. Може би от архивите сега са махнати документи, доказващи неговите далавери.

Няма как ДАИ да съхранява всичко – ние на практика сме удавени в хартия. Пази се всичко, което трябва да се пази по закон, но в помещението се появиха мишки и плъхове и хората вече къде да работят. Пазехме документи от 2001–а г.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече