сряда, април 14, 2021

Митьо Очите се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, се призна за виновен по обвиненията, че е ръководил престъпна група за търговия с наркотици. Той подписа споразумение с прокуратурата, според което се съгласява да изтърпи наказание от 4,5 години затвор. 11 негови приближени също се признаха за виновни.

Димитър Желязков, известен с прякора Митьо Очите и смятан за един от най-големите наркобарони у нас, подписа късно снощи споразумение с Бургаската окръжна прокуратура.

Според споразумението Желязков се признава за виновен по всички обвинения, повдигнати срещу него – че е ръководил престъпна група за търговия с наркотици. По този начин Димитър Желязков се съгласява да изтърпи наказание от 4,5 години затвор. Признания са направили и 11 негови приближени, каза окръжният прокурор Ангел Ангелов.

Споразумението ще бъде внесено до седем дни в Бургаския окръжен съд. След това магистратите ще насрочат дело за определяне на присъдите на обвиняемите.

„Споразумението ни удовлетворява“, каза Ангелов, който допълни, че може да се търси вариант за съкратена процедура по гледане на делото.

„На Димитър Желязков ще бъде направена и конфискация на имущество за около 35 хиляди лева“, добави окръжният прокурор.

От съда обясниха, че останалите 11 души имат различен срок в споразумението за излежаване на наказанието в зависимост от доказаната им вина и съпричастност към престъпленията. Споразуменията обаче са за затвор в срок, който е по-малък от максимално определеното наказание по закон.

На всички тях ще бъде признат периода, който вече са излежали, докато трая разследването. От съда поясниха още, че не е задължително да се насрочват различни дела за всеки от обвиняемите.

Димитър Желязков е в ареста от 2 април 2007 г. заедно със 16 свои приближени. Всички те са обвинени в организиране на въоръжена група за разпространение на наркотици.

На 27 ноември 2007 г. Димитър Желязков получи условна присъда от една година и тригодишен изпитателен срок по дело за незаконно притежание на оръжие. Делото е заведено през 2004 г.

Димитър Желязков беше признат за виновен за престъпление, извършено през 1994 г. на паркинг край Харманли. На 9 ноември 2001 г. след взрив, заложен в стара жигула, загинаха съпругата на Желязков – Тянка, брат й Славчо и бодигардът Николай Бъчваров.

Заради обвиненията в организиране на престъпна група, Желязков все още е с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Той обжалва мярката си, но Апелативният съд в Бургас я потвърди. Съдебният състав възприе тезата на прокуратурата, че не са отпаднали предпоставките за задържане под стража, тъй като събраните доказателства сочат Желязков за организатор и ръководител на въоръжената престъпна група за разпространение на наркотици.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече