събота, октомври 16, 2021

На прага на четвъртата вълна от COVID-19 ръстът на заразените в страната се увеличава

774 нови случая на COVID-19 за последното денонощие отчита информационният портал. Заразените са 3,3% от направените 23 283 теста. Продължават да се увеличават и настанените в болници. До момента 1140 мъже и жени се лекуват в лечебни заведения като 94 от тях са в интензивните сектори. Данните на информационната система показват, че 23 души са починали за последните 24 часа, а излекуваните са 223.

Четвъртата вълна на COVID-19 в България
Според експертите сега е началото на четвъртата COVID-19 вълна. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова коментира в интервю за БНР, че сме в началото й, но никой в момента не е в състояние да предвиди колко висока ще бъде тя. Проф. Христова прогнозира, че до 14 дни броят на заразените у нас на ден ще достигне 1000 души.

Независимо от увеличаващия се брой на заразените, ситуацията в страната все още е спокойна и България продължава да е в зелената зона. Единствената област, която вече е в оранжевата е Бургас, където броят на заболелите към 8 август 2021 г. е 107 на 100 000 души.

Данните на Националния център по заразни и паразитни болести показват още, че във Варна заболеваемостта, отчетена на 14-дневна база е 78 на 100 000, следват я областите Пловдив със 76 на 100 000, София област със 75, Добрич със 73. Най-ниска заболеваемост на 100 000 души е отчетена в Смолян – 28 души.

Общо 2819 са случаите, регистрирани в периода 2 август – 8 август 2021 г. Те са 2,34% от всички направени тестове и с 1394 повече в сравнение с предишната седмица – 26 юли – 1 август 2021 г., когато са установени 1425 заразени с COVID-19, което е 1,27% от изследваните.

Мерките за справяне с епидемиологичната ситуация
Настоящото покачване се дължи както на Делта варианта, който вече доминира у нас, така и на неспазването на мерките. За разлика от предишните месеци през август ваканционното настроение е обхванало повечето от българите. Събирането на големи групи от хора е факт, както са факт и пълните дискотеки и нощни заведения в курортите. Дистанция почти не се спазва, твърде малко са и хората с маски.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че започват проверки за спазването на противоепидемичните мерки в планинските и морски курорти. Той заяви, че наблюдава как в затворени пространства хората не носят маски, няма и дистанция. Правилата не се спазват и на местата, където са струпани много хора. Това със сигурност ще рефлектира върху повишаването на заболеваемостта, коментира още доц. Кунчев.

Неверна информация от РЗИ събуди напрежение и коментари
Напрежението бе допълнително нагнетено от информация от РЗИ, че от „11 август 2021 г. ще бъдат въведени нови ограничителни мерки в София“. Поради ръста на заразените бе заявено, че заведения, театри и фитнес зали ще работят с 30% от капацитета си. Ресторантите, кафенетата, нощните заведения и игралните зали ще работят от 6 часа сутринта до 23 часа. Не повече от 50 души могат да се събират на закрито по различни поводи, а на открито не могат да бъдат повече от 100. Според Данчо Пенчев на база 14-дневна заболеваемост София е вече в жълтата зона, но направеният анализ на седемте дни от миналата седмица показва, че столицата е вече в червената зона. Шефът на СРЗИ припомни, че при навлизането на столицата в третата зона в сила ще влязат освен ограничителните и забранителните мерки. Това ще стане в случай, че заболеваемостта достигне 250 на 100 000 души.

Тази информация на РЗИ бе опровергана часове след излизането й в публичното пространство от Министерството на здравеопазването. Не отговаря на истината твърдението, че „София навлиза в червената зона“ и съответно, не предстоят ограничителни мерки. На директора на РЗИ е поискано обяснение.

Процесът на ваксинация
Данните от информационната система показват, че до 10 август 2021 г. българите, имунизирани с две дози от ваксината срещу COVID-19 са 1 042 475. В страната са поставени общо 2 102 614 ваксини от началото на кампанията.

Върху нарастването на случаите освен неспазването на мерките и доминацията на Делта варианта, влияние оказва и процентът на ваксинираните, който у нас продължава да бъде нисък. Доц. Ангел Кунчев определи четвъртата вълна като вълната на неимунизираните и младите хора. За последната седмица заразените с вируса на SARS-CoV-2 деца са 434, докато имунизираните на възраст от 12 до 17 години с две дози са 3000. На 10 август стана ясно, че е установено огнище на COVID-19 сред група от 51 ученици, които в момента са на езиков лагер в австрийския град Кнапенберг. Те са на възраст между 14 и 16 години, пристигнали са на 1 август като са влезли в Австрия, представяйки отрицателен тест. Учениците са тествани на 48 часа. На 9 август са открити първите положителни проби на 14 от младежите. Те са без симптоми и са изолирани. Министерството на здравеопазването създава организация, за да прибере учениците и ръководителите им в България.

Главният здравен инспектор заяви пред медиите, че близо 40% от българите продължават да се колебаят дали да си поставят ваксина. В същото време почти 99% от настанените в болниците са хора без ваксина. Общият брой на ваксинираните и преболедувалите е 40%. Процентът е не само нисък, но и недостатъчен за постигането на колективен имунитет и по-доброто предпазване от заразата.

Междувременно от здравното министерство призоваха общините да създадат организация за ваксинирането на хората във всички населени места. Местните власти ще трябва да намерят начин да ускорят процеса. Министър Кацаров посочва колко е важно, когато се взема решението затова, да присъстват общопрактикуващите лекари и представители на здравните инспекции.

Здравните власти заявиха още, че страната разполага с достатъчно количества ваксини. На 9 август 2021 г. пристигна поредната пратка от 31 200 дози от Moderna и 65 520 дози от Pfazer/BioNTech.

Framar.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече