петък, юли 31, 2020

Над 660 милиона деца живеят в бедност

Все пак се забелязва положителна тенденция

Основният глобален индекс на ООН за бедността установи, че условията за най-бедните 40% в света се подобряват по-бързо, отколкото тези, които са над тях, съобщава „Гардиън“. 663 милиона са децата, които живеят в бедност.

Положителната тенденция е идентифицирана в последната оценка на световната бедност, събрана от Програмата за развитие на ООН – ПРООН, която определя относителното обедняване по целия свят от множество фактори. „Разгледахме данните за група от 10 страни със средни и ниски доходи и открихме окуражаваща новина, че най-долните 40% се движат по-бързо от останалите“, коментира Сабина Алкире, директор на Oxford Poverty and Human Development Initiative, изготвили доклада с ПРООН.

„В рамките на тези 10 държави данните показват, че 270 милиона души са излезли от многоизмерната бедност в последващи изследвания“, посочи тя. Според доклада напредъкът до голяма степен се дължи на Южна Азия. В Индия през 2016 г. броят на хората в бедност е бил с 271 милиона по-малко в сравнение с 2006 г., докато в Бангладеш броят им е намалял с 19 милиона между 2004 и 2014 година.

Данните за тези, които живеят в най-крайна бедност, обаче са сложни и представляват група, която се придвижва или излиза от най-нуждаещите се условия. Новата картина на бедността в световен мащаб идентифицира 1,3 милиарда души, които са категоризирани като „многоизмерни бедни“, като повече от две трети от тях – 886 милиона – живеят в страни със средни доходи, разкривайки на огромни неравенства между отделните страни и сред самите бедни.

„За да се борим с бедността, трябва да знаем къде живеят бедни хора. Те не са равномерно разпределени в една страна, дори в рамките на едно домакинство“, обяснява Ахим Щайнер, администратор на ПРООН. Целта на многоизмерния индекс на бедността, публикуван от ПРООН в четвъртък, е да се надхвърли използването на дохода като единствен показател за бедност, като се подчертаят други начини, по които хората изпитват лишения.

Здравето, образованието и стандартът на живот са сред изследваните области с цел да се установят големи различия в бедността, дори в рамките на отделни домакинства. Според доклада, в Южна Азия почти една четвърт от децата под пет години живеят в домакинства, в които поне едно дете е недохранено и поне едно дете не е, предаде News.bg.

„Необходимо е, дори и сред хората, живеещи в бедност, да се разбере различния опит на хората с лишения. Дали са недохранени, могат ли да ходят на училище. Само тогава политиките за намаляване на бедността ще бъдат едновременно ефективни и ефикасни“, допълва Педро Консейсао, директор на офиса на ПРООН за човешко развитие. Резултатите също така показват, че децата страдат от бедността по-сериозно от възрастните и е по-вероятно да бъдат лишени от всичките 10 показателя на проучването, като липсват основни елементи като чиста вода, канализация, адекватно хранене или основно образование.

Още по-впечатляващо е, че едно от всеки три деца по света е било многомерно бедно, в сравнение с един на всеки шест възрастни. Това означава, че почти половината от хората, живеещи в многоизмерна бедност – 663 милиона – са деца, като най-малките деца поносят най-голямото бреме.

Източник: Fakti.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече