четвъртък, юни 24, 2021

Над един милион протестираха в Ню Йорк срещу климатичните промени

Милиони хора по света, най-вече младежи, се включиха в глобалния протест срещу промените в климата, само в Ню Йорк на улиците излязоха над един милион души. Протестът е на път да се превърне в една от най-големите координирани демонстрации в историята, отбелязват световните медии. Следващият световен протест е насрочен за 27 септември.

Акциите започнаха първо в Австралия и Нова Зеландия и продължиха в Япония, Индия, Филипините.

В Африка, който според експерти е най-уязвимият на климатичните промени континент, стотици хора излязоха по улиците на столици и големи градове като Найроби и Йоханесбург.

В Европа демонстрантите блокираха мост в Швейцария, излязоха по улиците и дори плажовете на Великобритания, изпълниха площадите на Полша, Украйна, Дания, а в Париж младите хора поискаха да бъдат чути от управляващите.

„Колкото по-млад е човек, толкова повече ще бъде засегнат от промените в климата, а днес почти не ни се дава думата. Времето да променим нещата е изключително малко и е много важно именно младите хора да оглавят тази борба, защото те ще са най-засегнати“, каза австралийска ученичка.

Кулминацията бе огромна демонстрация в Ню Йорк, в която се включиха над един милион ученици. На нея присъства и вдъхновителката на протестите 16-годишната шведска активистка Грета Тунберг, думата взе и прочутата актриса и неуморима активистка Джейн Фонда.

„Искаме безопасно бъдеще. Много ли е? Ако никой друг не предприеме действия, тогава ние ще го направим. Но не трябва да е така. Не трябва да сме единствените, които се борят за бъдещето. И все пак, сме тук. Но ние не сме просто млади хора, които пропускат училище или някои възрастни, които не ходят на работа. Ние сме вълната на промяната. Заедно и обединени, ние сме неудържими.“

На фона на многохилядните протести в Германия и след 18-часови маратонски преговори правителството на Ангела Меркел се договори да отпусне над 100 милиарда евро до 2030 година за борба с климатичните промени. Те ще се използват за намаляване на парниковите емисии в строителството, промишлеността и транспорта, както и за насърчаване ползването на обществен транспорт и влакове.

„Не правим нищо идеологическо, а взимаме мерки срещу нещо, за което има солидни научни доказателства. Ако пренебрегнем мнението на учените и си кажем, че все някак ще се измъкнем, това няма да е справедливо към бъдещите поколения“, каза Ангела Меркел.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече