събота, юли 2, 2022

Не правете тези грешки, защото колата ви ще гори повече през лятото

„Какъв е разходът на гориво?“ – отговорът на този въпрос е водещ при избора на автомобил. Както старите, така и новите коли може да горят прекалено много. 

Разходът на гориво, посочен от автомобилния производител в техническите спецификации, е цифра, която няма нищо общо с реалността. По правило дори нова кола винаги консумира с няколко литра повече от посоченото. 

Това са факторите, които водят до увеличаване разхода на гориво, особено през лятото.

1. Старо масло Кога за последно сменихте маслото? Не пренебрегвайте точните препоръки за смяната му. С времето качествата на маслото се променят, най-вече вискозитета му. Ако маслото не е сменяно дълго, то става по-плътно. И в случая това затруднява смазването и охлаждането на двигателя.

Освен това потреблението на гориво се увеличава. Например разходът на гориво на двигател с пробег 10-15 хиляди километра след последната смяна на маслото, може да се увеличи с цели 10%.

2. Жегата и работещият климатик Разбира се, през лятото топлината и работещият климатик влияят на консумацията на гориво. Използването на охлаждащата система в града, може да вдигне потреблението на гориво с около 20%.

Не бързайте обаче да изключите климатика и да отворите широко прозорците. Ако се движите по магистралата със скорост над 80 км / ч с отворени прозорци, тогава разходът за гориво ще се повиши с 10%. При отворени прозорци аеродинамиката се нарушава и това се отразява на разхода на гориво.

3. Въглеродните отлагания в горивната система Друг фактор, влияещ върху увеличаването на разхода на гориво, е замърсяването на горивната система. Въглеродните отлагания и други замърсители, които неизбежно се отлагат в горивната система на автомобила с течение на времето, могат да увеличат разхода на гориво с до 30%.

Ако забележите, че автомобилът ви е започнал да изразходва повече гориво, опитайте се да си спомните кога за последно сте сменили маслото, какво гориво сте заредили и какво сте променили в навиците си на шофиране.

Actualno.com

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече