неделя, октомври 24, 2021

Нова вълна на коронавируса в Европа: Гърция и Франция са сред най-засегнатите

Европа е първият регион в света с над 50 милиона случая на коронавируса, според изчисления на Ройтерс. На всеки осем дни Старият континент регистрира по един милион нови инфекции, а броят на смъртните случаи от началото на пандемията достигна близо 1,3 милиона. От части това се дължи и на новата вълна на пандемията от COVID-19, която вече завладя няколко европейски държави, сред които Франция, Гърция и Великобритания.

Франция
На 19 юли говорителят на френското правителство Габриел Атал заяви, че страната е навлязла в четвърта вълна на пандемията. По думите му тази вълна е по-бърза и с по-стръмна крива на новите случаи от предишните.

Атал отбеляза също, че броят на новозаразените нараства с много бързи темпове, като заболеваемостта в страната се е увеличила с близо 125% само за една седмица. 80 на сто от новите инфекции могат да бъдат причислени към варианта „Делта“.

Според него френското правителство продължава с новия си план за справяне с пандемията, но ще бъдат въведени някои корекции, сред които намаляване на планираните глоби за неопределен срок.

Мерките, които включват изискване за здравна карта на редица места от началото на месец август и налагане на задължителна ваксинация за здравните работници, са едни от най-строгите в Европа. Здравната карта представлява доказателство, че човек е ваксиниран срещу COVID-19, има отрицателен тест за коронавирус или е преболедувал вируса.

Документът ще се изисква на редица места, включително кина, барове, ресторанти, лечебни заведения и при пътувания на дълги разстояния – решение, довело до протести в страната.

Това, което се променя, е, че планираната глоба от 45 000 евро за фирми, които не проверяват клиентите си за наличието на здравна карта, ще бъде много по-ниска. Тя ще започва от 1500 евро и ще се увеличава постепенно при повторни нарушения. Освен това проверките първоначално ще имат за цел да подпомогнат прилагането на мерките, като налагането на глоби ще стартира на по-късен етап.

Планът, който трябва да бъде гласуван от парламента, беше обявен преди седмица от президента Еманюел Макрон поради нарастване на новите случаи и забавяне на ваксинационната кампания.

Гърция
След като редица туристически курорти миналата седмица попаднаха в оранжевата зона на COVID картата, гръцките острови вече изпитват недостиг на хотелски стаи, предвидени за туристи, подлежащи на карантина. Правителството търси решение на проблема, тъй като на някои малки острови не са предвидени такива помещения.

С аргумента, че хотелите не са болници, много хотелиери и собственици на частни квартири на о. Миконос отказват да предоставят стаи. Поради това правителството дори е готово да въведе мерки, с които да ги принуди да съдействат.

Обмисля се и обособяването на специални кабини във всички фериботи, което ще позволи на част от карантираните туристи да напуснат островите. Към момента всички, подлежащи на карантина, остават задължително две седмици на острова.

Освен Миконос още няколко острова отчитат ръст на заболеваемостта – Санторини, Парос и части от Крит. Там също се очаква въвеждането на нови ограничения.

Поради нарастването на случаите на варианта „Делта“ няколко европейски страни вече въведоха задължителен отрицателен тест или двуседмична карантина за всички граждани, пристигащи от Гърция.
Същевременно стана ясно, че южната ни съседка разширява ваксинационната си кампания, включвайки децата над 12-годишна възраст. Ваксинирането ще стартира след няколко дни и ще се осъществява след писмено съгласие от родителите.

По препоръка на Комисията за контрол на коронавируса малолетните ще бъдат имунизирани само с ваксината на „Pfizer/BioNTech”.

Правителството обсъжда също въвеждането на задължителна ваксинация за всички държавни служители. Тези, които откажат да се ваксинират, ще излизат в принудителен неплатен отпуск до края на пандемията.

Великобритания
В Англия на 19 юли отпаднаха почти всички ограничения, свързани с пандемията – решение, което притеснява научната общност и политиците. Въпреки нарастващия брой на нови случаи Борис Джонсън потвърди отмяната, разчитайки на личната отговорност на гражданите.

Също така той се уповава на ваксинационната кампания, усърдно провеждана от декември, която доведе до отслабване на връзката между заразяване, хоспитализации и смъртни случаи, позволявайки на здравната система да си отдъхне. Въпреки това чрез видеозапис, публикуван на 19 юли в Туитър, Джонсън призова хората към сдържаност, припомняйки за силно заразния вариант „Делта“.

Отмяната на ограничителните мерки трябваше да се осъществи на 21 юни. Отлагането с четири седмици имаше за цел да се спечели време, през което да се ваксинират още милиони хора.

Театрите и стадионите вече могат да се върнат към работа при пълен капацитет, дискотеките да посрещат клиенти, разрешена е консумацията на бира в пъбовете и отпадат ограниченията за броя на хората, които могат да се събират на едно място. Маските също вече не са задължителни, но се препоръчва тяхното носене в транспорта и магазините.

Уелс и Шотландия, които самостоятелно взимат решения в областта на здравеопазването, обаче запазват мярката за задължително носене на маски в транспорта и закритите обществени места.

Според опозицията правителството действа непредпазливо, имайки предвид ръста на новите случаи на варианта „Делта“. Самият министър на здравеопазването заяви, че броят на заразените на дневна база може да достигне 100 000 това лято.

Великобритания е най-засегнатата страна в Европа по брой на случаите. През последните два дни новозаразените в страната надхвърлят 50 000. Сред тях е и министърът на здравеопазването Саджид Джавид, който е под карантина, след като на 17 юли даде положителен тест.

Милионите хора, които са били в контакт с инфектираните през последните дни, са помолени да се изолират в домовете си за период от 10 дни.

Бившият здравен министър Джереми Хънт оценява ситуацията като „много тежка“ поради нарастващия брой на хоспитализациите. Това може да накара правителството отново да наложи ограничения – решение, което беше взето в Израел и Нидерландия.

Framar.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече