събота, октомври 16, 2021

Нови разкрития в САЩ за аферата с Украйна

Съществуването на паралелен дипломатически канал с Украйна бе в центъра на около шестчасовото даване на показания от американският представител в ЕС Гордън Сондланд. Той заяви, че е работил с адвоката на президента Доналд Тръмп – Руди Джулиани, по стратегия за Украйна.

Сондланд допълни, че двамата са били под ръководството на президента и “че всеки е бил в течение“ на опитите за оказване на натиск на Украйна за разследване на политически опонент на Тръмп. 

Председателят на комисията, която провежда публичните изслушвания – Адам Шиф, нарече тези показания “решаващ момент в разследването” за започване на процедура по импийчмънт. Девин Нюнес – топ републиканецът в комисията, заяви, че Сондланд не е представил доказателства за твърденията си. 

В същото време говорител на Държавният департамент определи като невярно изказването, че Сондланд е споделил с държавния секретар Майк Помпейо, че според него президентът е обвързал отпускането на военна помощ за Украйна с разследване на политически опонент. 

Защитниците на президента не виждат проблем, тъй като помощта е била отпусната и двамата лидери са се срещнали без да се стига до разследване на демократа Джо Байдън. 

За Сондланд условие за заветната визита в Белия дом за украинския президент е било Киев публично да обяви започване на разследване срещу Байдън.

Самият Тръмп настоява, че не поставял условия на Украйна и коментира, че изслушванията по процедурата по импийчмънт трябва да бъдат прекратени.  

Втората сесия от изслушванията за днес текат в момента като показания дават Дейвид Хейл – третият по ранг служител в Държавния департамент, и заместник помощничката на министъра на отбраната Лора Купър.

В предишно свое показание Купър е заявила, че е изразила пред официални лица опасения за законността на задържането на помощ за Украйна, а Хейл е обещал да говори за отзоваването на посланик Мари Йованович от Киев.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече