събота, юли 11, 2020

Новият здравноосигурителен модел – още въпроси без отговор

Българите, които са здравноосигурени, ще имат възможност да избират къде да се осигуряват. С навлизането на частни фондове ще бъде решен един от дефектите на работещия в момента модел, свързан с монопола на здравната каса.

Това е в най-концентриран вид новият модел на здравното осигуряване, представен на 15 юли 2019-а от министър Кирил Ананиев.

Трябва да изберем солидарен модел на здравеопазване,чрез който гражданите ще имат правото да избират кой да управлява здравните им вноски и най-добрите условия за лечение като в същото време ще имат цялата информация за цените на услугите и медикаментите, заяви здравният министър и подчерта, че моделът трябва да предоставя още и възможността услугите да бъдат контролирани и да е финансово устойчив. Министърът каза, че са черпили опит от страните в ЕС като особено внимание са обърнали на практики в държави не само в Европа, където гражданите са най-удовлетворени. Става дума за Германия, Холандия, Франция и Израел.

От представянето стана ясно още, че частните фондове могат да започнат работа, едва когато при тях са записани най-малко 500 000 души. В случаите, когато човек не е направил своя избор, ще остава в НЗОК. Когато някой от частните фондове изпадне в несъстоятелност, хората се прехвърлят автоматично към здравната каса. Вноската остава 8%.

МЗ и съсловните организации ще определят заедно пакета от услуги, които задължителната вноска ще покрива. Цените в основния пакет ще подлежат на договаряне между фондовете и здравните заведения, а отстъпките за медикаменти и изделия ще се договарят от фондовете, а лечебните заведения ще формират цени за дейностите извън основния пакет и ще се покриват чрез плащане в брой или от доброволното осигуряване, каза още министър Ананиев.

Очакванията са системата да се оптимизира, а конкуренцията да стимулира по-качествените услуги, да има по-добър контрол, по-добри да станат профилактиката и превенцията.

Според председателя на БЛС правото на пациента да избира лекар се заменя с правото му да избира фон. Д-р Иван Маджаров смята, че идеята застрахователният фонд да избира с кого да сключи договор на практика ограничава правото на гражданите да избират кой ще ги лекува. Той е на мнение, че рамковите цени на основния пакет трябва да бъдат гарантирани и не може да се финансира с 4% от брутния вътрешен продукт. Нужно са и гарантирани минимални цени, защото всеки общопрактикуващ трябва се договаря с някой фонд, за да му бъде платена дейността. Д-р Маджаров опроверга и констатацията, че дейността се изплаща изцяло от касата с думите, че това не е вярно.

Множество въпроси бяха поставени по време на дискусията и голяма част от тях все още нямат отговор.

Още преди няколко дни д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването, заяви, че новият модел няма да е от полза за пациентите, а самата идея симулира реформа, защото: за да стане факт е нужна промяната на толкова много закони и информационни системи, за които са нужни повече от пет години.

Отново беше повдигнат въпроса как ще бъде гарантиран достъпът до здравна помощ в случаите, когато фондовете откажат да сключат договор със здравно заведение и не по-малко важната тема за лечението на хора с редки и онкологични заболявания.

Проф. Георги Михайлов, депутат от БСП, припомни, че все още нито медицинските дейности, нито трудът на специалистите е остойностен, което е сериозно предизвикателство. В представения модел стабилност няма, защото в момента около 4 000 000 души биват осигурявани от здравното министерство и няма яснота как това ще се случва в бъдеще. В същото време не е ясно и как ще се сложи край на това, че пациентите си доплащат почти 45% .

Дискусията имаше задачата темата да бъде обсъдена. Фактът, че бяха поставени множество въпроси, на които няма ясен и категоричен отговор, е знак, че очевидно разговорите ще продължат. Министър Ананиев уточни, че обсъждането на определения от него „нов път на здравеопазването ни“ ще продължи до момента, в който всички страни се обединят около предложенията.

По материали на mh.government.bg, bnr.bg

Източник: Framar.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече