неделя, октомври 24, 2021

Няма задължителна дата за поставяне на втора доза ваксина срещу коронавирус

Срокът кога да бъде поставена втората доза от която и да е одобрена ваксина срещу коронавирус е ориентировъчен т.е. не е задължителен. Това потвърди Министерството на здравеопазването (МЗ) в отговор на въпроси на Actualno.com.

От здравното министерство припомнят, че специално за оксфордската ваксина (на AstraZeneca) втората ѝ доза може да бъде поставена в период от 4 до 12 седмица след поставяне на първата! А уточнението е, че преместването на датата не влияе съществено на действието на тази ваксина и не се отразява на имунитета, който изграждаш.

Според най-новите данни за оксфордската ваксина, публикувани в едно от най-авторитетните научни списания в света The Lancet, всъщност имунният отговор става по-силен, ако втората доза се сложи по-късно.

Според един от най-големите български експерти по епидемиология проф. Мира Кожухарова, принцип в имунологията е, че че колкото по-късно направиш втора ваксина (независимо за какво заболяване става въпрос), толкова по-добър е имунният отговор.

ПЪЛНОТО ОБЯСНЕНИЕ НА МЗ

ВЪПРОС: При поставена първа доза от ваксината, след колко време трябва да се яви получилият я за поставяне на втора доза?

ОТГОВОР: Според кратката характеристика на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca, втората доза от продукта може да се постави между 4 и 12 седмици след първата инжекция. Препоръката на Националния ваксинационен щаб е втората доза да се поставя 10 седмици след първата.

ВЪПРОС: Ако поставящото ваксината медицинско лице посочи по-ранен период, отколкото е този, който МЗ ще посочи като отговор на първия въпрос, какво следва да направи ваксинираният с първа доза?

ОТГОВОР: Сроковете за поставянето на втората /бустерна/ доза от която и да е ваксина са ориентировъчни. Изместването на датата не оказва съществено влияние върху действието на препарата и не се отразява на имунния отговор.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече