сряда, октомври 20, 2021

Очаква се биотероризъм след пандемията!

Съветът на Европа предупреди за потенциално увеличаване на използването на биологични оръжия, като вируси или бактерии, в пост-коронавирусния свят.

Експерти по сигурността от Съвета на Европа в понеделник предупредиха, че глобалната криза с коронавируса може да увеличи използването на биологично оръжие от терористи в бъдеще.

„Пандемията COVID-19 показа колко уязвимо е съвременното общество към вирусни инфекции и техните отражения“, се казва в съобщение на комисията по борба с тероризма на съвета, огласено от вестниците на германската медийна група Funke.

Няма причина да се смята, че терористичните групи ще забравят поуките, извлечени от тази пандемия, коментират от комисията.„Щетите биха били бързи и потенциално глобални“, добавят те.

Германските агенции за сигурност все още не откриват признаци, че подобни атаки са в действие, се казва в изявлението.

Умишлената употреба на причинители на болести – като вируси или бактерии – като терористичен акт, „може да се окаже изключително ефективна“.

Щетите за хората и икономиките могат да бъдат „значително по-големи“ от тези на „традиционната“ терористична атака.

Европейските държави се нуждаят от координирани усилия

Експертите по сигурността на съвета призоваха европейските държави да реагират с по-силен и координиран отговор на тази заплаха.

Те специално призоваха 47-те държави-членки на Съвета на Европа да се подготвят за борба с нападение срещу биологично оръжие, като се включат в учения за отработване на ситуацията.

Генералният секретар на ООН Анониу Гутеришс заяви през април, че вижда нарастваща опасност от атаки на биотероризъм, които имат за цел да създадат пандемия, подобна на тази на коронавируса.

Източник: Flashnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече