сряда, април 14, 2021

Онкоболни останаха без животоподдържащо лекарство

Онкоболни от Северозападна България оставени без животоподдържащо лекарство. За проблема алармираха самите пациенти, които са без терапия от месеци.

Онкологичният център във Враца обслужва пациенти от Видин и Врачанска област. Липсващото лекарство е золедронова киселина. Това е медикаментът, който се прилага при лечение на болни, страдащи от рак на простата.

Двама от пациентите заявиха във включването в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин“, че се притесняват, че състоянието им може да се влоши, понеже не са им бити инжекциите дълго време, а те пътуват от Берковица и Бяла Слатина за лечението.

Лекуващият лекар доц. Николай Йорданов обясни, че има заместител, на който са преминали 30-40% от болните, но преди това трябва да се направят изследвания.

От фирмата доставчик на золедронова киселина са обяснили, че има проблеми при лекарствено снабдяване, които евентуално ще бъдат решени до края на май тази година, добави Йорданов. Но това не се е случило.

Лекуващият лекар застана зад пациентите си, но ги посъветва да протестират пред администрацията – НЗОК и Министерството на здравеопазването.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече