сряда, август 12, 2020

ООН: В 20 страни правата на децата са застрашени

Сирийското крило на кюрдската ПКК превръща училищата в складове за боеприпаси и активно въоръжава деца и юноши за участие в бойни действия. Това се посочва в доклада на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, озаглавен „Децата и бойните действия“.

Докладът информира за положението на децата в конфликтните зони. През миналата година в 20 страни са регистрирани над 24 000 случая на нарушения на правата на децата, над 1 000 са ударите върху училища и болници. В документа се подчертава застрашителният ръст на мащабите на насилието по отношение на децата, много от които загиват или остават инвалиди.

Най-висок е ръстът на убитите и ранените деца в Афганистан – 3 062. Следва Сирия, където в резултат на обстрелите и използването на забранени бомби са убити и получили наранявания 1 854 деца. На обстрел и бомбардировки през 2018 г. в Сирия са били подложени 225 училища и здравни заведения. По-голямата част от атаките е извършена от режима на Башар Асад и съюзниците му. Две училища са разрушени от кюрдските милиции на ПКК.

В доклада се посочва, че сградите на 24 училища и болници в Сирия се използват за военни цели. От тях 14 са преоборудвани от въоръжените отряди на ПКК и представляват складове за боеприпаси.

В отрядите, наричащи се Сирийски демократични сили, през 2018 г. е имало 806 деца, от които 313 пряко са участвали в бойните действия. Около 40% от общия брой са момичета, 119 от тях са на предната фронтова линия. В редовете на бойците от групировката „Хаят Тахрир аш-Шам, свързана с терористите от „Ан-Нусра“, са включени 187 деца и юноши, а в състава на Сирийската освободителна армия още 170.

В документа е отбелязано, че през 2018 г. в Йемен са загинали 1 689 деца, 729 от които са жертва на ударите на ВВС на Саудитска Арабия. Бунтовниците от движението „Ансаруллах“ са виновни за гибелта на 398 деца в Йемен. В зоната на палестино-израелския конфликт убитите деца 59, 2 756 са ранените.

Източник: Offnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече