сряда, октомври 20, 2021

От последните минути: Горанов и Маринов с важна информация за хакерската атака на НАП!

Ще ви запозная с информацията, която имаме до момента по отношение на сигнала от 15 юли за нерегламентиран достъп до компютрите на НАП. В хода на извършените мероприятия бе установено, че в 10:15 неизвестно лице е изпратило мейл до няколко свободни медии.“ Това каза вътрешният министър Младен Маринов по повод хакерската атака към НАП и източването на данни на стотици хиляди българи, пише Блиц. „Предоставена е парола за достъп до данните на архива.

Съдържанието на файловете в нея са данни за стотици хиляди български граждани, имена, егн-та, фирми. След справка с НАП става ясно, че данните са автентични и трябва да се обработи специфично, за да се асоциира с конкретен субект“, допълни той.  Вътрешният министър сподели, че информацията е разпратена само до 4 медии и няма нарушена или загубена информация в НАП.  „Свидетели сме на най-сериозната хакерска атака, идваща от руски домейни.

Не искаме да упрекваме руската държава, това сочат фактите. 30-40% от данните, които са публично достъпни от файловете, които са разпространени до сега, се съдържат в базата данни на НАП“, каза финансовият министър Владислав Горанов.   „Иска ми се да успокоя, макар и на твърде начален етап, с това, че според нашите анализи информацията не е достатъчна, за да стане ясно финансовото положение на лицата, които са били изобличени.

Във връзка сме с ЕК към кибер атаки и ще извършим одит на всички системи на НАП“, допълни той.  „Подобни пробиви могат да бъдат направени и в доста по-развити държави, но това не е оправдание. Искам да уверя всички, че информацията все още е защитена и анализите показват, че съдържанието не е достатъчно да се направи извод за имущественото състояние на който и да е било български гражданин. Не трябва да се притеснявате от това изтичане, но това не омаловажава сериозния пробив в системата на НАП“, заключи Горанов.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече