четвъртък, юни 17, 2021

Отравяне с нитрати, нитрити и амониев азот е причинило смъртта на стадото в Димитровград

Вече е ясно, че торове в опасна концентрация са замърсили водата в канала, който се влива в река Марица. Замърсяването предизвика почти мигновенната смърт на 28 крави на 27 юли 2020-а.

„Доказани са високи стойности на нитрати, нитрини и амониев азот над допустимите стойности, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинга в Хасково рано сутринта на 29 юли 2020-а.

От своя страна министърът на околната среда и водите Емил Димитров уточни, че завишението е с 350 пъти над допустимата норма.

По случая е образувано досъдебно производство и тепърва ще бъдат изяснени точните причини за замърсяването. Според експертите положителното в случая е, че става дума за т. нар. залпово замърсяване на нитрати, нитрини и амониев азот, което ограничава поражения в определена територия и не може да се говори за екологична катастрофа. За щастие, защото районът е граничен и река Марица навлиза и в съседни държави.

Кризата с водоподаването се очаква да се разреши днес
Очаква се до края на днешния 29 юли да започне подаването на вода към всички 48 населени места, в които водоподаването беше спряно превантивно в деня на инцидента. Изследват се всички извори на територията на Марица. Пробите, които РЗИ са направили от Брод, показват, че няма отклонение.

Още вчера областната управителка на Хасково съобщи, че първите проби показват, че няма проблеми с водата в района.

Когато бъдат готови всички проби и ако те са отрицателни, водата ще бъде пусната по мрежата, за да стигне до хората, каза здравният министър и подчерта, че водата може да бъде използвана единствено за битови нужди, без пиене и готвене. След това отново ще бъдат взети проби, чиято цел е ново изследване, което да докаже безспорно, че водата е напълно безопасна. Едва след тях ще се даде разрешение тя да се използва и за пиене, заяви още министър Ангелов.

За жителите на населените места са осигурени над два тона минерална вода, днес ще бъдат разпределени още 80 000 литра. Очаква се първите пуснати извори днес да са Райново, Злато поле и Брод.

В часовете по обед на днешния 29 юли 2020-а стана ясно, че пускат водата във всички 10 населени места на община Димитровград. Така над 3 260 домакинства вече имат вода в домовете си. „Пробите показват, че всичко е в норма и замърсяване няма“, обяви здравният министър. Проф. Ангелов отново напомни, че в следващите дни водата не може да се използва за готвене и пиене. Това ще стане едва след като приключи качествения контрол в следващите няколко дни. 

Министърът на околната среда и водите потвърди отново, че по цялото протежение на Марица до края й на наша територия няма замърсяване на повърхностните води. Това са показали пробите. След 14 часа ще бъде пусната водата и в Свиленградско, каза Емил Димитров. Екоминистърът заяви, че в момента се взимат проби и от завода за торове „Неохим“. 

Освен Районната прокуратура в Димитровград с казуса се е заела и Върховната административна прокуратура. 

Източник: Framar.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече